nieuws

11-11-2022

Barcode Architects en VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering ontwerpen Fabriek voor de Toekomst in Eindhoven

De Eindhovense Brainport regio wordt met de Brainport Industries Campus II een nieuw, innovatief en duurzaam icoon rijker. In opdracht van SDK Vastgoed ontwierpen Barcode Architects en VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering het fabrieksverzamelgebouw als een 17 ha grote ‘Fabriek van de Toekomst II’: een plek met gedeelde voorzieningen waar veel verschillende bedrijven binnen de hightech maakindustrie samenkomen en van elkaar kunnen leren, en waar een innovatieve werkomgeving hand in hand gaat met bewegen en de natuur. Het landschapsplan, ontworpen door Felixx Landscape Architects & Planners vormt samen met de gebouwde omgeving één geheel en vertelt het verhaal van BIC II.

Epicentrum van de hightech maakindustrie
De Brainport Industries Campus (BIC) is een belangrijke schakel binnen de brainport regio Eindhoven, die in 2011 werd uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld. Direct gelegen aan de A2/N2 en Eindhoven Airport is BIC hét epicentrum van de hightech maakindustrie. Een internationale campus waar technologie, onderwijs, ontwikkelen en maken, ontmoeten en leren en hoogwaardige faciliteiten samenkomen binnen één gebied. Na de succesvolle opening van Brainport Industries Campus I (BIC I) in 2019 is Brainport Industries Campus II (BIC II) de tweede ontwikkeling van de campus, waar in totaliteit 6 gebouwen worden gerealiseerd.

Onderscheidende identiteit door stripes
Ondanks de riante grootte van BIC II gaat het gebouw efficiënt om met ruimte en toont het een menselijke maat naar de omgeving. Dit komt door de karakteristieke architectuur: een ensemble van 25 meter brede en ca. 200 tot 350 meter lange horizontale modules, de stripes. Deze stripes zijn een subtiele verwijzing naar het lineaire productieproces van de fabriek. Door de stripes vervolgens in te drukken en dan weer uit te trekken, reageert het gebouw op de beschermde natuur eromheen en kan BIC II bedrijven met verschillende groottes huisvesten. Drie stripes zijn weggelaten: één voor logistieke verbinding en twee voor educatieve en groene learning paths. Als vanzelf ontstaat er zo ook een fasering van drie delen, waardoor het enorme gebouw logisch kan groeien door de tijd. De karakteristieke architectuur wordt verder versterkt door een verlichte etalage aan het uiteinde van elke stripe – zo presenteert BIC II zich aan de A2/N2 als visitekaartje voor Eindhoven.

Gedeelde voorzieningen
De kennisintensieve maakindustrie kenmerkt zich door de productie van technisch complexe producten in kleine volumes. Bijzonder aan BIC II is dat bedrijven gebruik kunnen maken van verschillende flexibele en gedeelde voorzieningen, zoals horeca, cleanrooms, vergader- en serverruimtes, maar ook oplossingen voor opslag en logistiek. Prettig voor bijvoorbeeld start-ups en scale-ups, die niet dezelfde middelen hebben als gevestigde bedrijven. De gedeelde voorzieningen zitten direct aan het campus pad: een diagonale en publiek toegankelijke verbinding dwars door het complex die ook aansluit op een diagonaal pad naar BIC I en hiermee een route maakt over de gehele campus. Tot slot zal ook in BIC II, net als in BIC I, onderwijs weer een prominente plek krijgen op de campus.

Bewegen en ontmoeten
BIC II stimuleert gezond werken en gelooft in ontmoeting als katalysator voor innovatie. Fietsgebruik wordt aangemoedigd door hoogwaardige, inpandige fietsenstallingen bij de entrees. Door de parkeergarages los te koppelen van het gebouw en direct naast de afrit te ontsluiten, blijft het gebied bovendien zo veel mogelijk vrij van autoverkeer. Na het parkeren loop je via de groene learning paths naar de entrees van de gebouwen en ontmoet je andere gebruikers. De learning paths vormen een centraal element in het landschapsontwerp van Felixx Landscape Architects & Planners. Ze zijn niet alleen bedoeld voor gebruikers; ook bezoekers kunnen ze bewandelen en zo op een interactieve en educatieve manier kennismaken met de hightech maakindustrie. De groene omgeving nodigt de generaties van de toekomst uit, om zo talent te boeien, te binden en te behouden.

Duurzaam icoon
Caro van de Venne, partnerarchitect bij Barcode Architects: “BIC II is geen anonieme doos langs de snelweg, maar een uitnodigend gebouw, ingebed in het Brabantse landschap. Circulaire oplossingen voor gebied, gebouw en gebruik waarborgen successen op de lange termijn en vergroten kansen. Rondom BIC I en BIC II ontstaat een community die continu ademt en zich aanpast aan veranderingen, zodat de slimste regio de slimste kan blijven. Zo wordt BIC II een duurzaam icoon voor de maakindustrie en daadwerkelijk de “Fabriek van de Toekomst.”

Gert van den Hoven, partnerarchitect bij VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering: “BIC II is bewust geen kopie van BIC I geworden. Wij hebben veel geleerd van onze werkzaamheden bij BIC I; hoewel VAN AKEN niet de ontwerper is van de gevel hebben we als architect op verzoek van SDK Vastgoed wel alle huurders en gebruikers in BIC I ondersteund bij het realiseren van hun architectonische, bouwkundige en (installatie)technische wensen en eisen. Die ervaring gebruiken we natuurlijk bij de planvorming van BIC II. Het succes van BIC I geeft ons de bevestiging, dat het concept van Brainport Industries Campus werkt en met deze volgende stap gaan we gezamenlijk op weg naar een hoogwaardige invulling van deze prachtige omgeving!

Deze week is de anterieure overeenkomst voor BIC || getekend. De geplande oplevering is vanaf Q4 2026.

Locatie: Eindhoven
Grootte: 225.000m² BVO
Opdrachtgever: SDK Vastgoed (projectontwikkelaar)
Categorie: Utilitair/industrieel
Jaar: 2022 – heden
Architecten: Barcode Architects en VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering
Adviseurs: Felixx Landscape Architects & Planners (landschapsarchitect), gemeente Eindhoven
Status: Voorlopig Ontwerp Stedenbouwkundig Plan

Over Barcode Architects
Barcode Architects is een internationaal bureau voor architectuur, stedenbouw en design. Geleid door Dirk Peters en Caro van de Venne, bestaat ons bureau uit een groot team van architecten, stedenbouwkundigen en technisch ontwerpers. Ons werk kenmerkt zich door architectuur met een bijzondere uitstraling en meerwaarde voor de directe omgeving. Gebouwen die mensen bewegen en een esthetisch gevoel opwekken, en waarmee mensen zich kunnen identificeren. Onze ontwerpen zijn specifiek voor de locatie, maar altijd met een onverwachte twist. Stedenbouwkundige plannen, openbare gebouwen, hoogwaardige woon- en kantoortorens, exclusieve villa's: elk van onze projecten is uniek en het resultaat van uitgebreid, concept-gedreven experiment met functie en vorm. Recente projecten van Barcode Architects zijn The Muse en CasaNova (Rotterdam), Sluishuis (Amsterdam) en Dresden City Headquarters (Dresden, Duitsland). Kijk op www.barcodearchitects.com.

Over VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering
VAN AKEN staat voor integrale architectuurconcepten. Architecten, engineers en projectmanagers werken samen in teams aan opdrachten die variëren van stedenbouwkundige studies tot woningbouw, van zorg tot kantoren en hotels/leisure. Wij nemen de opdrachtgever mee in het creatieve proces en leveren van eerste schets tot laatste detail maatwerk oplossingen.
VAN AKEN houdt van complexe opdrachten. We staan bekend om onze enorme kennis op hoog technologisch gebied (high tech industries, cleanrooms, datacenters etc.). Daarnaast zijn we een voorloper in BIM-integratie (ISO 19650).
VAN AKEN voelt zich medeverantwoordelijk voor onze planeet en voor onze samenleving. Dat uit zich in duurzaam gebruik van materialen en innovatieve oplossingen in bouwprojecten. VAN AKEN is lid van het Circulair Design Collective.