nieuws

11-01-2021

Blog KitemarkTM certificering VAN AKEN - deel 1

 

Deel 1:  Cursus BSI Training Academy

In deze blog-serie probeer ik uit te leggen hoe VAN AKEN als eerste architectenbureau in de Europese Unie een KitemarkTM certificaat heeft mogen ontvangen voor BIM Level 2 conform de ISO 19650. Hierin zal ik onze bevindingen tijdens onze route naar een KitemarkTM certificaat beschrijven en hiermee hopelijk meerdere bureaus aansporen ons te volgen in het verkrijgen van een KitemarkTM certificaat voor BIM Level 2 conform de ISO 19650.

Deutsch   English

Zoals de meesten inmiddels wel al weten is de BIM norm ISO 19650 deel 1 en 2 eind 2018 gelanceerd. Hierin waren wij als VAN AKEN uiteraard wel geïnteresseerd en we hebben dan ook redelijk snel beide ISO normen aangeschaft. Vervolgens kwam ik op de BIM praktijkdag 2019 in gesprek met BSI die daar, niet geheel on-toevallig, een stand hadden op de infomarkt. Ons gesprek ging voornamelijk over de toegevoegde waarde van deze norm voor ons bedrijf, wat meestal de 1e afweging is bij nieuwe ontwikkelingen. Daar werd ik door BSI attent gemaakt op de mogelijkheid een training over de nieuwe ISO 19650-1 en ISO 19650-2 te volgen, welke in mei 2019 voor de 1e keer gegeven zou worden in Nederland. Ik had beide ISO normen doorgelezen en bestudeerd, echter een aanvullende cursus om de exacte processen beter te begrijpen leek me zinvol. Na intern overleg werd dan ook besloten dat onze bureaumanager, Martijn Govaarts, en ik deze 3-daagse cursus zouden gaan volgen, daarna zouden we kijken of we hier intern verder mee gaan. De cursus bleek gegeven te worden in het Mercure hotel Amsterdam West, waar je ook meteen een overnachting kon boeken. Voor ons zeker de moeite waard als Eindhovens architectenbureau om niet 3 dagen achter elkaar op en neer naar Amsterdam te hoeven reizen (en daarbij ook nog eens de kans riskeren om door files te laat te komen).                

De cursus was opgedeeld in 2 onderdelen: “BIM Fundamentals Training Course” en “BIM ISO 19650-2: Project Delivery Training Course”. Waarbij de BIM Fundamentals 2 dagen duurde en de Project Delivery 1 dag. Tijdens deze cursus bleek dat onze Engelse cursusleider zelf had meegewerkt aan het opstellen van deze nieuwe BIM-norm, waardoor we hem alle achtergrondinformatie konden vragen. De overige cursisten kwamen niet alléén uit Nederland (wat wij zelf wel verwacht hadden), maar er waren ook cursisten uit België en Finland. Ook de werkvelden waren divers, zo waren er aannemers, BIM-consultants en zelfs mensen van BSI zelf.                

Als je ooit een ISO-norm hebt gelezen (welke ook nog in het Engels is) dan weet je dat het altijd goed is om de achterliggende gedachte te weten van sommige paragrafen. De eerste 2 dagen werd vooral de technische kennis van de norm behandeld, en de laatste dag was meer gericht op de toepassing ervan op een project.  Het waren dan ook best lange dagen die we maakten, maar gelukkig waren wij niet de enige cursisten die bleven slapen op de locatie. Hierdoor konden we ’s avonds tijdens en na het diner nog napraten over de geleerde stof en andere BIM-zaken die ons bezig hielden. Deze cursus, die een officiële cursus van de BSI Training Academy is, heeft ons meer inzicht gegeven in de nieuwe BIM-norm en wij raden hem daarom ook iedereen aan. Voor ons was deze cursus het echte startpunt van de route naar een KitemarkTM certificering.                

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mij:  bart.jeurissen@vanaken-cae.nl