nieuws

03-11-2017

Evoluon - een nieuw museumpark voor Eindhoven

Begin oktober 2017 heeft Philips aangekondigd dat zij het meest iconische gebouw van Eindhoven, het Evoluon, te koop gaat aanbieden.

Momenteel functioneert het Evoluon als conferentiecentrum en er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. VAN AKEN heeft een studie uitgevoerd en presenteert hier een voorstel voor het Evoluon. De studie kijkt niet alleen naar het Evoluon als plek voor een museum, maar vooral naar de bredere stedelijke omgeving en de kans om het Evoluon te verbinden met de stad en met het publieke domein.

Het Evoluon wordt omringd door drie drukke hoofdwegen en heeft daardoor geen relatie met de omliggende gebieden. De locatie is losgekoppeld van het stadscentrum en biedt onvoldoende permanente openbare functies om mensen uit de stad en de regio naar de locatie te lokken.

VAN AKEN koos ervoor om de verbinding met de omgeving te optimaliseren en van het Evoluon-terrein een publiek domein te maken. De eerste grote ingreep is daarom het oplossen van één belangrijke barrière: de Tilburgseweg. Door het parklandschap uit te breiden over de weg heen (de Tilburgseweg wordt een tunnel onder het park) en te verbinden met het Jacob Oppenheimerpark kan het gebouw ademen en ingebed worden in een open landschap.

Lees meer op de Evoluon projectpagina.