nieuws

11-03-2022

VAN AKEN ontwerpt project Houthavenkade te Zaandam

Plan Houthavenkade Zaandam

Project Houthavenkade Zaandam

Het voormalig bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 woningen: 670 huurwoningen, waarvan circa 30% sociaal en 40 koopwoningen.

Het gebied wordt een verbindende schakel tussen de Havenbuurt, Het Eiland en de Russische Buurt en vormt een mooie nieuwe entree naar het centrum van Zaandam. VAN AKEN maakte het stedenbouwkundige en architectonische ontwerp en liet zich daarbij inspireren door de havenhistorie en de interactie met het water.

Het water van de nieuwe haven wordt tot in het midden van het plan gebracht. Hier komt een waterplein als centrale ontmoetingsplek, waar ook bezoekers met kleine bootjes kunnen aanmeren. Aan het water is er ruimte voor een horecavoorziening en in de voet van de hoge toren komen twee commerciële ruimten.

Een extra brug verbindt dit gebied rechtstreeks met de Russische Buurt. De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Bewoners en bezoekers parkeren onder de gebouwen en kunnen gebruik maken van deelauto’s. 

Sociale huurwoningen

De 213 sociale huurwoningen worden eigendom van en verhuurd door woningcorporatie Rochdale uit Amsterdam. Rochdale staat voor goede en betaalbare huurwoningen in sterke buurten voor mensen met een relatief laag inkomen.

De woningen die Rochdale laat bouwen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlak van 46 m². Daarmee zijn de woningen bestemd voor één- en tweepersoonshuishoudens. Een deel is speciaal bestemd voor jongeren tot 24 jaar. Er komt een gemeenschappelijke groene daktuin. De duurzame woningen worden aangesloten op bodem-warmte en koudeopwekkingsinstallatie van EQUANS.

Komende zomer wordt gestart met de sloop van bestaande opstallen, gevolgd door sanering van de grond. Start van de bouw moet plaatsvinden in het derde kwartaal 2022. De oplevering van de sociale woningen volgt uiterlijk eind 2025. Met de bouw is een bedrag van circa 39 miljoen euro gemoeid.

Naast de sociale woningen worden door de ontwikkelcombinatie (Porten Development en Ten Brinke) ook circa 500 huur- en koopwoningen gebouwd voor het vrije marktsegment.

VAN AKEN is er trots op dat wij aan dit mooie project mogen meewerken!