Alde Steeg, Beuningen

Het terrein van Alde Steeg ligt midden in de historische kern van Beuningen, tussen de toren van kasteel Blankenburg en de toren van de oude kerk. Het plan van architect VAN AKEN begeleidt de zichtlijn tussen kasteel en kerk als een nieuw ”kerkepad” met groepswoningen. Deze gebouwen spelen in op de visie van de zorgverlener over genormaliseerd wonen. Geen grootschalige zorgprojecten, maar kleinere woonvormen die ook beter in de dorpse sfeer passen.

Op de Wilhelminalaan wordt gereageerd met een wat stevigere bebouwing, 4 lagen plus kap. De ontwikkeling van “De Balmerd” krijgt een beëindiging op de hoek Wilhelminalaan / Bongerdstraat middels een “poortgebouw”, dit bouwvolume markeert de ontsluiting naar het plangebied en het centrum.

De Dorpssingel wordt gerepareerd middels “een 2 onder 1 kap” groepswoning en vult de langzaamverkeer route van het centrum aan naar het plan de Asdonk. De open groenstructuur wordt visueel en fysiek verbonden, gekoppeld aan het groen van de Van Heemstraweg en Schoolstraat.

In totaal zijn er 64 zorgappartementen en 72 plaatsen voor groepswonen gerealiseerd. Op de begane grond van het hoofdgebouw bevinden zich een restaurant, een loket voor thuiszorg en een praktijk voor fysiotherapie en ergotherapie. 

De visie en gezamenlijke inspanning van Zorggroep Maas & Waal en de architect hebben geleid tot een passende toevoeging aan de woonbeleving en reuring in het dorpshart van Beuningen.

 

Locatie
Wilhelminalaan, Beuningen

Opdrachtgever
Zorggroep Maas & Waal

Vloeroppervlakte
12.000 m

Oplevering
fase 1: 2014
fase 2: 2016

Team
Berry Cuppen, Martijn Govaarts, Gert van den Hoven

Download PDF