ASML cleanrooms, Veldhoven

ASML New Constructions is een combinatiegebouw van kantoren en cleanrooms waarbij cleanrooms meer dan 17.000 m2 bruto vloeroppervlak omvatten. ASML wil gebouwen creëren met een hoge mate van flexibiliteit, hetgeen geldt voor zowel de cleanrooms als de kantoren.

De cleanrooms omvatten ruimtes bedoeld voor zowel assemblage, testen als laboratoria. De cleanrooms zijn zo algemeen mogelijk van opzet opdat ASML maximaal kan herinrichten. Daartoe is er gekozen voor het uniform uitleggen van systemen van verhoogde vloeren, verlaagde plafonds en wanden. Met de keuze voor één hoogtemaat voor de plafonds (5 m) werd optimale flexibiliteit verkregen. Met minimale middelen is dus de hele cleanroom in te richten tot laboratorium.

Eén van de functies van het nieuwbouwproject is het nog beter onderling koppelen van de gebouwen om goed contact tussen de verschillende afdelingen te creëren en loopafstanden kort te houden. Om de toegang vanuit de ontwikkelaarskantoren tot de cleanroom kort te houden, zijn deze kantoren bovenop de cleanroomgebouwen gesitueerd. Via de centrale liften krijgt men direct toegang tot de cleanrooms middels een grote kleedsluis.

 

Locatie
Veldhoven

Opdrachtgever
ASML

Vloeroppervlakte
17.000 m²

Oplevering
2012

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Stef Feijen, Martijn Govaarts, Gordon Jack, Bart Jeurissen, Joost Tomassen, Tom de Vocht

Download PDF