ASML kantoortoren, Veldhoven

Chipmachinefabrikant ASML is wereldmarktleider binnen haar vakgebied en heeft sinds haar oprichting diverse perioden van stormachtige groei doorgemaakt. VAN AKEN heeft de afgelopen 30 jaar alle gebouwen voor ASML ontworpen.

De kantoortoren vormt een 83 meter hoge schijf, die in het ritme van de kamstructuur staat. De toren is echter net iets meer naar buiten geschoven ten opzichte van de andere gebouwen en niet bekleed met wit marmer maar met een grijsgroene natuursteen, identiek aan de muur van de verbindingsgang. De uitkraging van de schijf vanaf de 6e bouwlaag valt samen met de hoogte van de gewone kantoorgebouwen. De gevel is op eenzelfde manier vormgegeven als de overige gebouwen: de rustige neutrale basis geeft ruimte voor enkele subtiele maar krachtige compositorische ingrepen met grote insnedes en glaspartijen.

De toren werd in het voorjaar van 2002 opgeleverd en was tevens het begin van een tijdelijke rustperiode.
In 2006 is, mede onder invloed van nieuwe technieken in het ontwikkelen van chipmachines, een start gemaakt met de recente ontwikkeling: 13.000m2 cleanrooms, waarin EUV ontwikkeling een grote rol speelt, en 10.500m2 kantoren. Wederom een integraal, bijna simultaan, ontwerpproces, dat gelijke tred houdt met de bouw.

 

Locatie
Veldhoven

Opdrachtgever
ASML

Oplevering
2002

Team VAN AKEN
Erwin Feitsma, Juliëtte Weijs

Download PDF