Verpleeghuis Willibrord, Middelburg

Verpleeghuis Willibrord bestaat uit drie groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners (21 kamers) en 39 appartementen voor somatische zorg. Daarnaast is er een grote multifunctionele plaza met brasserie, een keuken, kantoorruimte en winkel.

Open structuur

Het huis heeft een bouwkundig open structuur waardoor het altijd goed opnieuw is in te delen en men kan inspelen op de wensen van het moment. Alle individuele appartementen hebben grote verdiepingshoge ramen waardoor
daglicht ver de ruimte in kan stromen en de bewoners uitzicht hebben op de stadsomgeving. De hoofdentree komt uit op de centrale plaza met brasserie waar zowel bewoners en hun bezoekers als omwonenden terecht kunnen.
De liften zijn bereikbaar vanuit het atrium waarmee de PG-afdeling en de zorgappartementen op de verdiepingen worden ontsloten.

Samenspel van volumes

In zijn verschijningsvorm volgt Willibrord de bestaande karakteristieke contouren van de naoorlogse ontwikkelingen op deze locatie. Het ontwerp is een samenspel van twee verschillende volumes. Het hoofdvolume, waarin de zorgappartementen zijn ondergebracht, is gericht op de Bachtensteene. Het tweede, iets terugliggende volume is bestemd voor groepswoningen. De twee volumes scheiden een gebied af, dat is ingericht als een intiem verborgen stadstuin.

Materialisering

De materialisering van de nieuwbouw sluit aan bij de rijke baksteencultuur van de historische binnenstad. Beide volumes worden opgetrokken in een fraaie gemêleerde baksteen en grote raampartijen met witte kozijnen die kenmerkend zijn voor de stad Middelburg. De kleurstelling maakt het contrast tussen de volumes zichtbaar. Het hoofdvolume is uitgevoerd in donkerbruin en het tweede volume in lichtgrijs. Het ontwerp resulteert in een mooie passende toevoeging aan de historische binnenstad van Middelburg.

 

Locatie
Middelburg

Opdrachtgever 
Stichting Werkt voor Ouderen

Vloeroppervlakte 
5.062 m²

Oplevering
2013

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF