BIC (Brainport Industries Campus), Eindhoven

Brainport Industries Campus (BIC) is een campusontwikkeling van bijna 200 hectare in noordwest Eindhoven. Het is een internationale campuslocatie bestaande uit ruimtelijke clusters voor hightech bedrijven in de toelever- en maakindustrie.

Namens BIC is SDK Vastgoed verantwoordelijk voor de integrale gebiedsontwikkeling. SDK Vastgoed ontwikkelde er met KMWE, dat zich als een van de eersten op de campus heeft gevestigd, een flexibel huisvestingsconcept dat als basis dient voor het ontwerp van het eerste cluster. Het flexibele concept bestaat uit units van 20x20m.

In opdracht van BIC/SDK is VAN AKEN Concepts, Architecture, Engineering verantwoordelijk voor de verdere engineering van het totale project en huisvesting van de verschillende huurders. Zo werd onlangs de cleanroom voor KMWE opgeleverd, die VAN AKEN met de PP4C-alliantie* realiseerde. KMWE levert mechatronische producten die in cleanrooms geassembleerd worden. Veel bedrijven die zich vestigen op de Brainport Industrial Campus hebben behoefte aan cleanrooms en controlled environments. De ervaring met stofvrije en trillingsvrije ruimtes die VAN AKEN de afgelopen 35 jaar heeft opgebouwd bij ASML maakt haar tot een betrouwbare partner voor deze bedrijven.

VAN AKEN levert voor de huurders ondersteuning bij de bouwkundige en ontwerptechnische uitwerking (logistiek), het vergunningentraject en de brand- en vluchtveiligheid. Tot nu toe is dit uitgevoerd voor onder meer KMWE, Anteryon, Summa College, Siemens, Smart Photonics, Yaskawa en Fujitsu. Daarnaast ontwerpt VAN AKEN het business centre, het centrale atrium met eat&meet ruimte, de binnentuinen en servicepleinen.

*PP4C bestaat uit Brecon, Kuijpers, WERO, CMI, Deerns en VAN AKEN.

Team VAN AKEN
Erik Brouwer, Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Lody Hes, Frank Hurkmans, Gordon Jack, Bart Jeurissen, Loes Mutsers, Joost Tomassen, Jim Vereijken, Tom de Vocht

Download PDF