Built4U: energiezuinig wonen in 5 dagen, Heerenveen

Het eerste Built4U-project is gerealiseerd in de Commandeurstraat, op slechts 500 meter van het centrum van de waterrijke stad Heerenveen. De wijk waarin de Commandeurstraat zich bevindt is een uitbreidingswijkje uit de jaren ‘60 en ’70 tegen het oude centrum aan.

De huizen in de Commandeurstraat zijn typische arbeidershuizen uit de wederopbouwperiode. Sober en eenvoudig in ontwerp en uitvoering, maar zeer functioneel en praktisch opgezet. De bouwtechnische staat van de rijen huizen was niet meer afdoende, maar de bewoners waren nog steeds tevreden met de woning zelf. Daarom is ervoor gekozen om de binnenzijde van de woning in de huidige staat te laten en de renovatie te concentreren op het verbeteren van de bouwtechnische staat, de duurzaamheid en de esthetische kwaliteit van de buitenschil van de woningen.

built4u-nieuw-beeld-voor-en-na-2

De bestaande buitengevels en daken zijn verwijderd en compleet vervangen door een nieuwe schil. De nieuwe gevels bestaan enerzijds uit metselwerk wat zo goed als mogelijk aansluit bij de overige rijen huizen in de straat, zodat het bestaande straatbeeld niet rigoureus wordt aangetast. Daarnaast is gekozen om ter plaatse van de bovenverdieping een witte houten gevelbekleding toe te passen die de rijen huizen een frisse nieuwe aanblik geven en de straat opfleuren. De daken zijn bekleed met zonnecollectoren, die laten zien dat de huizen technisch modern en duurzaam zijn.

Ten slotte hebben de bewoners, die tijdens de renovatie gewoon in hun huis konden blijven wonen, kunnen kiezen welke kleur de voordeur van hun huis zou krijgen. Zo wordt de uniformiteit van de rijtjeshuizen subtiel doorbroken door een persoonlijke touch van de bewoners.

Built4U is een samenwerking tussen vijf specialistische bedrijven: Kingspan Unidek, Zehnder, Trecodome, The Source en VAN AKEN.

 

Locatie
Heerenveen

Opdrachtgever
Stichting Accolade

Oplevering
2014

Download PDF