Catharinenberg, Oisterwijk

Op de hoek van de Poirtersstraat en Moergestelseweg in Oisterwijk is een appartementencomplex gerealiseerd voor senioren met een zorgindicatie. De nieuwbouw voorziet in 86 royale huurappartementen (goedkope, middeldure en dure huur) waarvan er 11 bestemd zijn voor begeleid wonen, voor mensen met een psychische aandoening. Daarnaast is er een kantoorruimte voor zorgverlener Amaliazorg en een parkeerkelder.

Klooster centraal

Het ontwerp geeft het klooster weer een centrale en belangrijke plek. De nieuwbouw omarmt het klooster en herstelt de zichtlijn op de kapel en de hoofdgebouwen.Via de monumentale Kastanjelaan is, vanuit het binnengebied, aansluiting gezocht op de kloostertuin. Zo is deze bijzondere tuin nu weer toegankelijk voor de bewoners.

Historische setting

De nieuwbouw bestaat uit drie volumes die ‘pandsgewijs’ zijn opgebouwd. Het complex vormt samen met het voormalige klooster een ensemble. De architectuur van de eerder gerealiseerde aanbouw van het klooster is voortgezet in het nieuwe wooncomplex. Qua schaal, korrelgrootte, architectuur en materiaalgebruik sluit Catharinenberg aan bij de historische setting van Oisterwijk. Dit komt ook tot uiting in het gebruik van verschillende tinten baksteen, lichtgekleurd keimwerk en sierbeton.

 

Locatie
Koestraat 37
Oisterwijk

Opdrachtgever
Woonstichting Leystromen

Vloeroppervlakte
13.280 m²

Oplevering
2012

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Berry Cuppen, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Maarten Venhorst, John Verstappen

Download PDF