Centrumplan Vlijmen, Vlijmen

Na een aantal jaar van plannen bedenken heeft Vlijmen nu het beloofde nieuwe centrum en wordt het Plein weer het kloppend hart van het dorp. Het plan omvat een appartementencomplex, bestaande uit 24 appartementen voor huurders en kopers, bovenop nieuwe winkels (supermarkt, drogist, bakkerij, kaasspeciaalzaak). Met de oplevering van de bijna 2.500 m2 commerciële voorzieningen en de appartementen was het Centrumplan nog niet klaar. Er is door de Gemeente Heusden hard gewerkt aan de vernieuwing van de openbare ruimte.
Ook de bouw van een paviljoen stond nog op de planning. Inmiddels zijn ook deze werkzaamheden afgerond en op 22 februari 2019 is het paviljoen feestelijk geopend.

Paviljoen
Het paviljoen is geïnspireerd op de historie die Vlijmen heeft in het mandenvlechten. Het gekozen materiaal voor de gevel is een metalen geperforeerde plaat van Metadecor. De perforaties zijn in overleg met lichtkunstenaar Herman Kuijer gemaakt. Het materiaal is deels ingefreesd en naar binnen gevouwen. Zo ontstaat er een vlak dat van binnenuit met licht wordt aangestraald. Het ledlicht verandert heel geleidelijk van kleur.

Energieprestatievergoeding
Het bijzondere aan de 14 sociale huurappartementen die Heijmans voor Woonveste ontwikkelde, is de zogenaamde Energieprestatievergoeding waarmee de appartementen worden verhuurd. Dit heeft als stimulans CO2 terug te brengen tot een minimum. Enerzijds door de warmtevraag te verlagen en anderzijds door energie op te wekken op een duurzame manier. De appartementen worden uitgevoerd met verhoogde Rc-waarden (isolerend vermogend) van gevel en dak. De installatie bestaat uit een biomassaketel in de vorm van een pelletkachel. 

 

Locatie
Vlijmen, gemeente Heusden

Opdrachtgever
Heijmans woningbouw

Oplevering
oktober 2017
opening paviljoen februari 2019

Landschapsarchitect
Okra

Lichtkunstwerk paviljoen
Herman Kuijer

Fotografie
Heijmans

Download PDF