Datacenter Rabobank , Best

De locatie Rabobank Nederland te Best is zo’n 25 jaar geleden ontworpen voor diverse ondersteunende functies zoals de printafdeling voor o.a. het produceren van bankafschriften, het vervaardigen van pasjes en cards, diverse kantoorfaciliteiten zoals bijvoorbeeld het callcenter en ook werd hier een zeer beperkt DataCenter gehuisvest. Pas later werd besloten vanwege de groeiende ICT vraag om Best samen met Boxtel aan te wijzen als DC Twinlocatie. Om aan de Tier 3 eisen van het uptime instituut te voldoen is bouwdeel D herbestemd tot energiegebouw. De oorspronkelijke bestemming van bouwdeel D was magazijn voor de opslag van papier voor de printafdeling.

Het nieuwe state of the art datacentrum vroeg erom om ook de architectonische uitstraling van de gebouwen te updaten. Bij dit proces moest het datacentrum blijven draaien, dus de bestaande prefab beton gevel met groene tegels werd een leidend principe.

Het entreegebouw is voorzien van een metallic lamellen voorzetgevel. Alle industriële hallen zijn in kleur dichter bij de groene hoofdgebouwen gebracht door middel van een pixel patroon in 18 kleuren groen (aluminium sandwichplaten).

De pixels verwijzen enerzijds naar de digitale processen van het datacentrum en anderzijds vormt de print een geabstraheerde afbeelding van de omringende natuur op de locatie.

 

Locatie
Best

Opdrachtgever 
Rabobank Nederland

Vloeroppervlakte 
16.300 m²

Oplevering
2012

Fotografie
exterieur: Metalsight.com

Team VAN AKEN
Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Frank Hurkmans, Joost Tomassen, Simone Wendel, Stef Wijnen

 

Download PDF