Datacenter Rabobank, Boxtel

Het datacentrum voor de Rabobank in Boxtel bestaat uit een rekencentrum met 2 bouwlagen, elk 4000m2 BVO, totaal 12 meter hoog. Aan weerszijden wordt het rekencentrum geflankeerd door 4 energie gebouwen met 3 verdiepingen, samen 7400 m2 en totaal 18 meter hoog. Daarbij is een kantoorgebouw van 4200 m2 BVO gerealiseerd, in 4 bouwlagen.

Het natuurdak

Dit omvangrijke complex is gebouwd aan de rand van Boxtel, op een industrieterrein dat aanvankelijk bedoeld was voor kleinschalige bedrijfspanden. Om het datacentrum te laten passen in de omgeving zijn het datacentrum en de energiegebouwen compleet overdekt met een natuurdak. Van buitenaf gezien zie je alleen een groene helling uit het landschap oprijzen, grenzend aan de ecologische zone, die het bedrijventerrein, het omliggend agrarisch landschap en het dorp Lennisheuvel van elkaar scheidt. De beplanting op het dak versterkt de soortenrijkdom in de ecologische zone.
Dit concept paste uitstekend in de groene uitstraling die de gemeente Boxtel wenst en ook in de filosofie van de Rabobank.

Een groen datacentrum

Het datacentrum is op moment van opleveren een van de meest groene datacentra van de wereld, met een energiefactor van 1,26, bij vol vermogen van 2500 W/m2. Conventionele datacentra tot nu toe hebben een energiefactor tussen de 1,8 en 2,2. Koude en warmte wordt opgewekt middels een WarmteKoudeOpslag in de bodem. Het datacentrum is uitgelegd met een uitermate efficiënt werkend koelconcept van koude straten waarlangs de ICT apparatuur staat opgesteld. Het koude water hiervoor wordt gemaakt met watergekoelde koeltorens, die op hun beurt zoveel mogelijk worden gevoed door de aanwezige natuurlijke koude. Bij elke buitenconditie wordt middels een regeling gezorgd dat de koeltorens met het beste rendement draaien. Waterkoeling geeft het allerhoogste rendement. Regenwater wordt verzameld voor hergebruik in de koeltorens. De benodigde electriciteit wordt ingekocht middels windenergie. De meeste maatregelen om deze duurzaamheid te bereiken zijn onzichtbaar voor het publiek, reden waarom bij de Rabobank het natuurdak omarmd werd als uiting van dit meest groene datacentrum in Europa.

Compact bouwen

Het kantoorgebouw profiteert qua energetische, duurzame maatregelen natuurlijk van de aanwezigheid van het datacentrum. De overtollige warmte uit het datacentrum wordt gebruikt voor de verwarming van het kantoor. Ook de koeling wordt betrokken vanuit het datacentrum. Toch is er in het kantoorgebouw nog steeds gezocht naar factoren die het energiegebruik verminderen en de duurzaamheid van het gebouw vergroten. Compact bouwen is daar een van: de vorm van het gebouw, een afgeronde driehoek, met een atrium, zorgt ervoor dat de oppervlakte van de buitenschil 23 % kleiner is dan bij een traditioneel kantoorconcept. Dit concept met open kantoorvloeren die door middel van een groot atrium visueel in contact staan met elkaar, maar ook met extra daglicht, past perfect in de nieuwe “unplugged” werkfilosofie van de Rabobank. Deze nieuwe vorm van werken genereert een kantooroppervlak van 17m2 per FTE in plaats van traditioneel 25m2 per FTE.

Daglicht

Optimale daglichttoetreding in gebouwen, in combinatie met HF armaturen voorzien van een daglichtschakeling en aanwezigheidsdetectie, bespaart enorm op de elektrische energie, maar levert ook een werkomgeving waar mensen zich prettig voelen, beter presteren en minder ziek zijn. De buitengevel is daarom ontworpen als een volledige glazen gevel. Om teveel warmte-instraling te voorkomen is er gekozen voor 60% translucente glaspanelen met een hoge isolatiewaarde, en 40% volledig transparant glas, gecombineerd met buitenzonwering op de zuid-, oost- en westgevel. Het atrium krijgt van bovenaf daglicht, waardoor ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende beleving en daglicht aanwezig is.

Tenslotte: alle materialen zijn gekozen vanuit duurzaamheidsoverwegingen.

 

Locatie
Bloemmolen 2
Boxtel

Opdrachtgever
Rabobank Nederland

Vloeroppervlakte
19.600 m²

Oplevering
2010

Fotografie
Hans Koppelmans

Download PDF