De Donksbergen, Duizel

De gebouwen op het terrein De Donksbergen in Duizel bestaan uit groepswoningen op de begane grond en individuele appartementen op de eerste verdieping. De nieuwbouw is een onderdeel van de stedenbouwkundige herinrichting van De Donksbergen. In opdracht van Lunet zorg maakte VAN AKEN het plan voor de herinrichting van het terrein. Daarnaast maakte zij het ontwerp van in totaal vijf groepswoningen en een werkplaats.

Indeling

Op de begane grond bevinden zich groepswoningen voor zes volwassen bewoners met een verstandelijke handicap. Zij krijgen ieder een eigen slaapkamer met sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte met onder andere een woonkamer en keuken. Op de eerste etage zijn individuele appartementen voor bewoners die meer privacy nodig hebben. Deze appartementen hebben een eigen entree, woonkamer en een kleine kookgelegenheid. Op deze manier kan Lunet zorg haar cliënten keuzevrijheid bieden waardoor ze de regie over hun eigen leven houden.

Bosrijke omgeving

Door de toepassing van houten geveldelen en roodbruine baksteen voegen de gebouwen zich op een vanzelfsprekende manier naar de bosrijke omgeving van De Donksbergen. Het lessenaarsdak op de woonkamer zorgt voor een hoge verdiepingsruimte, zodat de oriëntatie naar buiten is gericht en de bewoners een goed uitzicht hebben op de omliggende natuur. Verder is er ruime daglichttoetreding in de gangen op de begane grond.

Herinrichting terrein

De Donksbergen is een van de locaties in Zuidoost-Brabant van Lunet zorg waar zij ondersteuning en zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Op het terrein zijn naast woongebouwen diverse voorzieningen aanwezig ten behoeve van de dagbesteding, werken, logeren en vrijetijdsbesteding. Met het plan voor de herinrichting van De Donksbergen bracht VAN AKEN een duidelijke scheiding aan tussen de woon- en werkomgeving. Deze scheiding levert een belangrijke bijdrage aan de dagstructuur van de bewoners. Het terrein is verdeeld in drie verschillende wijken voor jongeren, volwassenen en senioren. Voor de wijk voor de volwassen bewoners heeft VAN AKEN het ontwerp gemaakt voor vijf verschillende gebouwen met groepswoningen en een werkplaats. Ook treedt zij op als supervisor van de ontwerpen die zijn gemaakt voor de huisvesting voor de jongeren en senioren.

 

Locatie
Berkvenseweg 2
Duizel

Opdrachtgever
Van Aarle De Laat iov Lunet Zorg

Oplevering
2008

Fotografie
Jef Klaassens

Team VAN AKEN
Theo Bors, Ilona Lammers, Branka Vuksanovic, Stef Wijnen

Download PDF