De Nieuwe Boompjes, Rotterdam

De Nieuwe Boompjes

Het gebouw is in 1950 -1955 gebouwd voor De Nederlandsche Bank, als enige nevenvestiging van de hoofdvestiging in Amsterdam. Tot ca. 2000 heeft De Nederlandsche Bank het gebouw gebruikt. Het gebouw werd tevens gebruikt door de Koninklijke Marechaussee die een cellenblok had laten inbouwen op de 2e verdieping. Daarnaast was er nog kantoorruimte en op de 4e en 5e verdieping waren 5 dubbellaagse woningen met alle een dakterras.

De bouwkundige structuur, bestaande uit grote vloeren van ca 1.400 m2, de grote verdiepingshoogtes tot 4,4 m, de kluizen van ca. 1.000 m2, de verschillende ontsluitingsmogelijkheden, de prominente plaats aan de Maas, de grote hoeveelheid ramen en licht, de flexibele kolomstructuur, enz. zorgt er voor dat dit gebouw een multifunctionele toekomst tegemoet kan zien. Parkeren is volop aanwezig in de naastgelegen parkeergarage Terwenakker.

De structuur van het gebouw is prachtig en lijkt voldoende potentie te hebben voor transformatie. Waarom staat het gebouw dan al 10 jaar leeg? Een uitdagende vraag die door het ontwerpteam, VAN AKEN, st. Johnson en ONL op de Provada wordt toegelicht.

Opdrachtgever
Transformatieplein Provada 2014

Download PDF