De Rembrandt, Eindhoven

Op de plek van de voormalige bioscoop Rembrandt in het centrum van Eindhoven zijn 61 woonstudio’s, 15 appartementen en een commerciële ruimte gerealiseerd. In opdracht van Wooninc. maakte VAN AKEN het ontwerp voor het complex en de woonmachine waarmee de studio’s zijn uitgerust.

Indeling

Het appartementencomplex bestaat uit zeven verdiepingen. De begane grond is bestemd voor de commerciële ruimte en een fietsenstalling voor de bewoners. De studio’s en appartementen bevinden zich op de zes verdiepingen daarboven. Er zijn in totaal 61 woonstudio’s variërend van 40 tot 60 vierkante meter. Deze zijn bestemd voor jongeren tot 30 jaar. De 15 ruime appartementen variëren van 90 tot 110 vierkante meter.

Robuust van buiten, licht van binnen

Het ontwerp van VAN AKEN brengt meer levendigheid in de binnenstad. De buitenkant van het gebouw heeft een moderne en robuuste uitstraling. De erkers steken een meter buiten de gevel en zijn aan twee kanten transparant. Dit geeft de bewoners het gevoel dat ze écht in de stad wonen. Het grove metselwerk zorgt voor robuustheid en biedt als het ware bescherming tegen het ‘drukke’ stadsleven. De binnenkant van het gebouw heeft daarentegen een zachte uitstraling. Deze oogt licht en transparant en markeert duidelijk een nieuwe plek in de stad. De binnenwereld komt naar buiten via een snede die door het hele gebouw loopt. Deze begint aan de kant van de Emmasingel en eindigt aan de Vrijstraat. Daar wordt dit architectonische accent extra onderstreept door een uitstekend balkon. Een tweede accent is een glazen hoek op de bovenste twee verdiepingen van het gebouw. Deze fungeert ’s avonds als een armatuur richting de stad.

Bijzondere entree en binnentuin

Aan de kant van de Emmasingel is een openbare ruimte met de bijzondere entree naar De Rembrandt. Ontwerpbureau ONSjan maakte een gebogen stalen trapleuning in de vorm van een boom met ruim 70 groene brievenbussen die lijken op blaadjes. Dit ontwerp is zo gemaakt dat de trapleuning als het ware doorgroeit in de toegangspoort van De Rembrandt. Daarachter ligt een binnentuin waaraan de entrees van de woningen zijn gelegen. De binnentuin is een ontmoetingsplek voor de bewoners en zorgt voor dynamiek.

Woonmachine

Een innovatieve woonmachine maakt in De Rembrandt haar debuut. Alle woonstudio’s zijn uitgerust met een ruimtebesparende multifunctionele ‘kubus’ van 2,70 bij 2,30 meter. Daarin zijn alle essentiële woonfuncties geïntegreerd, zoals een badkamer met douche, toilet, keuken en opbergruimte. De woonmachine is speciaal ontwikkeld voor kleinere betaalbare woningen.

Woonmachine is een geregistreerde merknaam van Wooninc.

 

 

Locatie 
Maximahof
Eindhoven

Opdrachtgever
Wooninc.

Vloeroppervlakte
5.530 m²

Oplevering
2011

Team
Gonnie Adriaans, Maarten Castelijns, Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Jurre Jan van Reeven, Michiel Schweig, Tom de Vocht

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF