Eindhovense School, Eindhoven

Hoe is het mogelijk om een vmbo-school voor ruim 400 leerlingen toe te voegen aan de zeer beperkte ruimte van een mbo-opleiding, vrijwel geheel zonder verlies van parkeerplaatsen, speelpleinen en groenvoorzieningen? En met behoud van de identiteit van twee verschillende onderwijsniveaus?

VAN AKEN slaagde erin met een ontwerp voor een 50 meter lange brugconstructie. Vier lagen leslokalen (1000m² per vloer) overspannen de bestaande school. Er is gekozen voor staal als constructie-element voor de brug vanwege de noodzaak om een zo licht mogelijke constructie te maken, maar ook om aan te sluiten bij de technische uitstraling van het bestaande complex.

Naast de 4000 m2 nieuwbouw werd 12000 m2 gerevitaliseerd. Deze grafische school heeft een VMBO- en een MBO-richting, welke allebei een eigen ingang hebben in relatie tot de leeftijd van de studenten. In het gebouw lopen deze richtingen vloeiend door elkaar heen door de weldoordachte infrastructuur. Het interieur van het gerevitaliseerde deel is aangepast aan de kleur en het materiaal van het brug-gebouw zodat een modern, helder en karakteristiek schoolgebouw onstaat.

 

Locatie
Von Flotowlaan 1
Eindhoven

Opdrachtgever 
Eindhovense School  

Vloeroppervlakte 
4.000 m²

Oplevering
2006

Fotografie
Hans Koppelmans

Team VAN AKEN
Lody Hes, Walter Kuipers, Cor Rutten, Ad van Vroonhoven, Hans Widdershoven

Download PDF