Evoluon - een nieuw museumpark, Eindhoven

Begin oktober 2017 heeft Philips aangekondigd dat zij het meest iconische gebouw van Eindhoven, het Evoluon, te koop gaat aanbieden.

Momenteel functioneert het Evoluon als conferentiecentrum en er wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. VAN AKEN heeft een studie uitgevoerd en presenteert hier een voorstel voor het Evoluon. De studie kijkt niet alleen naar het Evoluon als plek voor een museum, maar vooral naar de bredere stedelijke omgeving en de kans om het Evoluon te verbinden met de stad en met het publieke domein.

Het Evoluon wordt omringd door drie drukke hoofdwegen en heeft daardoor geen relatie met de omliggende gebieden. De locatie is losgekoppeld van het stadscentrum en biedt onvoldoende permanente openbare functies om mensen uit de stad en de regio naar de locatie te lokken.

VAN AKEN koos ervoor om de verbinding met de omgeving te optimaliseren en van het Evoluon-terrein een publiek domein te maken. De eerste grote ingreep is daarom het oplossen van één belangrijke barrière: de Tilburgseweg. Door het parklandschap uit te breiden over de weg heen (de Tilburgseweg wordt een tunnel onder het park) en te verbinden met het Jacob Oppenheimerpark kan het gebouw ademen en ingebed worden in een open landschap.

De uitdaging was vervolgens om een geschikte museumuitbreiding te creëren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het Evoluon zelf. Afgezien van het hoofdgebouw (het ruimteschip) heeft het Evoluon ook twee servicevleugels. Een daarvan is een latere toevoeging aan het gebouw en het origineel is uitgebreid met een nieuw café en conferentiecentrum. De voorgestelde nieuwe architecturale vorm omsluit deze twee volumes in een nieuw gebouw, waarbij de bestaande architectuur behouden blijft in een schoon, minimalistisch glazen volume, schuin oplopend vanuit een compleet groendak.

Vanuit het park is het Evoluon goed zichtbaar in het landschap en de lange horizontale lijnen van de nieuwe glazen uitbreiding leiden de blik als vanzelf naar het Evoluon. Dit gebeurt ook aan de voorzijde aan de Noord Brabantlaan, waardoor het Evoluon boven het glasvolume lijkt te zweven. Een nieuwe parkeergarage wordt ondergronds aangelegd.

Terwijl de nieuwe uitbreiding tijdelijke en permanente exposities kan bevatten, bieden extra ontwerppaviljoens op het terrein ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, conferenties en evenementen. De 'ontwerperskapel' aan de Beukenlaan biedt ruimte voor lokale ontwerpers van bedrijven en scholen in de regio om technologische kennis en design te promoten, terwijl het 'buurtpaviljoen' en het amfitheater ruimten zijn voor de buurt om evenementen te organiseren. Het totale parklandschap is openbaar en het hele jaar geopend. Dit creëert een uniek museumpark voor Eindhoven en een bestemming die bezoekers uit het hele land zal trekken.

De nieuwe functie als museum voor design, innovatie en technologie is essentieel voor de stad Eindhoven. Hoewel er evenementen zijn als de Dutch Design Week en Dutch Technology Week, is er geen centrale, permanente locatie die design, innovatie en technologie van de vele grote industrieën in de stad en de regio promoot. ASML, Brainport, Philips Healthcare en onderwijsinstellingen als de TU/e, Fontys en de Design Academy horen thuis in dit ‘museum voor design, innovatie en technologie’.

Het concept voor de transformatie van het interieur is een nieuwe routing in het Evoluon. Momenteel heeft het gebouw drie ringen, een kleine binnenring, een middenring en een grote buitenring, verbonden door trappen. Een reis door het gebouw vereist echter iets speciaals, daarom is een nieuw spiraalvormig element ontworpen dat in de bestaande structuur geplaatst wordt. De spiraalvormige loopvlakken zorgen ervoor dat de bezoekers in het Evoluon bijna ongemerkt omhoog lopen. Tegelijkertijd creëert dit nieuwe vloeroppervlakken en ruimtes voor extra tentoonstellingsruimtes aan de zijkant. Bezoekers lopen omhoog in de open ruimte en lopen vervolgens weer naar beneden aan de binnenzijde van de spiraal.

Met de transformatie, de uitbreiding en het aangename museumpark zal het Evoluon in staat zijn een waardevolle culturele troef voor de stad te worden.

 

Jaar
2017

Impressies
VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering

Team VAN AKEN
Thomas Beckton, Gordon Jack

Download PDF