Forensisch Psychiatrische Afdeling, Oostrum

De Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) is bestemd voor behandeling van sterk gedragsgestoorde licht verstandelijke gehandicapten (SGLVG) die met justitie in aanraking zijn geweest.

Afscherming door het gebouw

De FPA bestaat uit een gebouw in halve carrévorm en een activiteitencentrum. In het halve carrévormige gebouw bevinden zich vier woonafdelingen en een gezamenlijke ruimte. De groepen bestaan uit zes patiënten. Iedere patiënt leeft zelfstandig in een beschermde omgeving en heeft zijn eigen zit-slaapkamer. Per twee groepen wordt een aantal voorzieningen gedeeld. Het complex heeft een strengere uitstraling dan de andere gebouwen (clusterwoningen) op het terrein. Door de halve carrévorm zorgt het gebouw zelf voor een gesloten veilige omgeving. Daardoor zijn er minder hekken nodig en is er veel ruimte voor bewegingsvrijheid.

Vizier gericht op buiten

De kamers aan de buitenkant van het gebouw hebben veel ramen. Dit zorgt ervoor dat het zicht naar buiten is gericht en verwijst naar de toekomstige situatie van de patiënten. Ook in het hoekgebouw, dat bestemd is voor gezamenlijk gebruik, is een duidelijke referentie naar de buitenwereld. Het vizier is op buiten gericht, zodat er een blik naar de maatschappij en een nieuw perspectief ontstaat.

Leren en werken

In het losstaande activiteitencentrum komen leslokalen en vier ateliers. Het leslokaal is onder andere bestemd voor therapie en trainingen. De ateliers zijn bedoeld voor activiteiten onder begeleiding: muziek, houtbewerking, kunst en creativiteit en tuinactiviteiten. Het doel van dit gebouw is dat mensen daar kunnen leren en ervaring opdoen in een werksituatie.

Sporten

De sporthal is een bestaand gebouw dat nu wordt gebruikt door de permanente bewoners van Dichterbij. Deze zal straks ook toegankelijk zijn voor patiënten die op de Forensisch Psychiatrische Afdeling worden behandeld. Door gebruik te maken van blokuren kunnen zij op vastgestelde tijdstippen sporten. Rondom het gedeelte van de sporthal dat grenst aan de FPA wordt hekwerk geplaatst.

 

Locatie 
Wanssumseweg
Oostrum

Opdrachtgever
Stichting Dichterbij

Vloeroppervlakte
2.355 m²

Oplevering
2011

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Wim van Bergeijk, Patrick van den Bogaard, Margriet Eugelink

Download PDF