Gerretsonplein, eindhoven

Het Gerretsonplein bestond uit een verzameling lage en inferieure gebouwen, die als kleinschalig winkelcentrum echter een belangrijke functie in de buurt had. Deze gebouwen zijn gesloopt. Het nieuwe gebouw huisvest winkels en appartementen.

Het ontwerp is gebaseerd op een slangvormig lichaam dat reageert op de vrij complexe stedenbouwkundige context. De kop van de slang, markant gesitueerd op de hoek van de Huizingalaan en de Gerretsonlaan, torent hoog uit boven zijn omgeving en maakt een helder gebaar richting de binnenstad van Eindhoven. Dit sluit aan bij de grootschalige bebouwing aan de Huizingalaan, een drukke verkeersader door Eindhoven Noord.

De staart van de slang accentueert het nieuwe Gerretsonplein, waaraan alle winkels en woningentrees zijn gesitueerd. Deze lagere bebouwing sluit aan bij de achterliggende wijk, die bestaat uit lagere appartementengebouwen en grondgebonden woningen. De slang, die de appartementen huisvest, ligt op een lichte en transparante plint.

Van de 17.500 m² is de begane grond van 2.500 m² bestemd voor winkelruimte. De vier verdiepingen daarboven bieden ruimte aan 59 appartementen. In de 50 meter hoge toren zijn 38 appartementen en 14 studio’s gerealiseerd. De kelder is ingericht als parkeergarage met circa 100 parkeerplaatsen.

Transparante materialen
Om het dynamische karakter van het woon-winkelcomplex te accentueren, heeft VAN AKEN bij het ontwerp gekozen voor transparante materialen en gevarieerd kleurgebruik. De puien op de begane grond zijn transparant, afgewisseld met een kleurrijke beplating. De rest van de gevel wordt gevormd door uitstekende betonnen luifels op elke verdieping. De gevel tussen deze luifels is opgevuld met glazen puien en panelen in drie verschillende kleuren. Horizontale gevellijnen die lopen over het hele gebouw, staan voor de bewegingen van de slang.

 

Locatie
Eindhoven

Opdrachtgever 
Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl

Vloeroppervlakte 
17.500 m²

Oplevering
2013

Fotografie
Stijn Poelstra

 

Download PDF