Groepswoningen Waelwick, Ewijk

VAN AKEN heeft vier groepswoningen opgeleverd aan het Schoolpad in Ewijk, Gelderland. Zorggroep Maas & Waal gaf in 2011 de opdracht voor het bouwen van de groepswoningen, die woonruimte bieden aan 24 bewoners.  

Geborgenheid

Een belangrijke wens van Zorggroep Maas & Waal was dat het nieuwe complex geborgenheid uitstraalt. De bewoners, cliënten die een beroep doen op verpleeghuiszorg, zijn veelal opgegroeid in een landelijke omgeving en hechten veel waarde aan de sfeer van het platteland. VAN AKEN heeft dit in het ontwerp van de woningen vertaald, onder meer door te kiezen voor een kleinschalige opzet, die doet denken aan een dorp.

Materiaalgebruik speelde hierbij ook een belangrijke rol. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vertrouwd materiaal, zoals bakstenen en naturel hout. Hierin komt het plattelandsgevoel van een boerderij of schuur terug. De landelijke sfeer is ook doorgetrokken in het interieur. Zo heeft de vloerbedekking een grasgroene kleur.

Functioneel en veilig

Omdat de toekomstige bewoners een beroep doen op verpleeghuiszorg, staan functionaliteit en veiligheid bij het ontwerp voorop. Zo bevinden alle ruimtes zich op de begane grond, waardoor de meeste bewoners zich vrij door de woningen kunnen begeven.

Exploitatie

Een belangrijke uitdaging voor het architectenbureau was om bij het ontwerp rekening te houden met de exploitatie van de woningen. Om op ieder moment de hoge kwaliteit van de zorg te garanderen, moet ook bij een lagere personeelsbezetting het gehele complex te overzien zijn. 

 

Locatie
Schoolpad
Ewijk

Opdrachtgever
Zorggroep Maas & Waal

Vloeroppervlak
1.400 m2

Oplevering
2013

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Frans Blom, Jeroen de Bruijn, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Sander van Tatenhove

Download PDF