innocent fabriek de blender, Rotterdam

‘De blender’, de eerste innocent fabriek, wordt CO2-neutraal en een fijne plek om te werken.

innocent bouwt ’s werelds favoriete drankjesfabriek, genaamd ‘de blender’. Het wordt een zeer duurzame fabriek, goed voor milieu en mens. De blender wordt CO2-neutraal, is zuinig met water, en het afval dat ontstaat moet worden gereduceerd, hergebruikt en gerecycled. De fabriek verrijst op de Kop van Beer in de Europoort van Rotterdam; een toplocatie die aan drie zijden omringd wordt door water. Om het gebouw bij westerstorm goed te beschermen tegen extreem hoog water, is het op een terp geplaatst. Hiermee is de veilige ligging voor de komende eeuwen gewaarborgd. De haven van Rotterdam is de nieuwe thuisbasis van de blender omdat het hiervoor de meest duurzame plek is, waarbij de productie zo dicht mogelijk bij de plaats van binnenkomst van de ingrediënten wordt gebracht.

innocent wil lekkere, gezonde drankjes maken op een manier die ook de planeet gezond houdt. Door het productienetwerk dichter naar elkaar te brengen, worden veel minder kilometers afgelegd en wordt de CO2-voetafdruk verkleind. Het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een duurzame fabriek begint met een toegewijd team van partners met een gedeelde visie op duurzaamheid, gericht op energie-, water- en afvalvermindering. VAN AKEN Concepts, Architecture, Engineering kreeg samen met Aronsohn en Kragten de opdracht voor het ontwerpen van de smoothie- en sapjesfabriek met een QA/QC laboratorium en kantoor, en leidt het ontwerpteam van de blender. VAN AKEN heeft ook het vergunningstraject succesvol begeleid. GEA, Fluidor, E80 en Krones zijn leveranciers en installateurs van alle proces equipment. Hun ideeën en oplossingen zijn essentieel voor het goed functioneren van de blender.

VAN AKEN is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en voor de engineering van het indrukwekkende project, met een omvang van ruim 30.000 m2. De fabriek is opgedeeld in drie afdelingen: productie, bottelen, en opslag en distributie. Aan de zeezijde van de fabriek bevindt zich het kantoor. Eén van de uitdagingen van het project was de locatie: direct aan de zee, zonder bescherming door duinen of dijken. De gekozen staalconstructie, dakbedekking en gevelbeplating levert de hoogwaardige bescherming die nodig is tegen milieu-invloeden als zoute lucht, storm en zeewater.

De fabriek wordt de top in duurzaamheid en creëert een geweldige werkplek voor zo’n 190 mensen. innocent heeft de ambitie om de eerste WELL gecertificeerde fabriek ter wereld te worden. De WELL-standaard is gericht op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen wereldwijd. Zo is er bij de blender één centrale entree ontworpen, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen werknemers en bezoekers. Alle werknemers hebben dezelfde ideale werkomstandigheden als het gaat om daglicht, ventilatie en temperatuur. En werkzaamheden met een hoge mate van repetitie worden uitgevoerd door robotjes die zich automatisch door de fabriek bewegen.

innocent zal in de blender meer dan 400 miljoen flessen gekoelde drankjes per jaar produceren, zo’n 60% van innocent’s totale productie. Al met al zal de fabriek een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de totale CO2-voetafdruk van innocent, en het totaal aantal afgelegde transportkilometers met ongeveer 25% verminderen. Met de blender hoopt innocent ook anderen te inspireren fabrieken beter voor de planeet en de mens te maken, het liefst nog beter dan de blender. De sapjesproducent ziet dit als een cruciale stap in de strijd tegen klimaatverandering. innocent werkt dan ook actief samen met haar partners om de fabrieksplannen beschikbaar te maken voor iedereen, zodat elke organisatie hiervan kan leren. Zelfs concurrenten.

Locatie
Europoort, Rotterdam

Opdrachtgever
innocent

Oppervlakte
30.000 m2

Oplevering
2022 (verwacht)

Impressies
VAN AKEN

Luchtfoto
Topview Luchtfotografie

Team VAN AKEN
Michel Alofs, Thomas Beckton, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Frank Hurkmans, Bart Jeurissen, Tom de Vocht

Download PDF