Innocent Drinks Fabriek , Rotterdam

‘De blender’, de eerste innocent fabriek, wordt CO2-neutraal en een fijne plek om te werken

innocent bouwt ’s werelds favoriete drankjesfabriek, genaamd ‘de blender’. Inmiddels rollen de eerste flesjes van de band. Het is een zeer duurzame fabriek, goed voor milieu en mens. De blender wordt CO2-neutraal, is zuinig met water, en het afval dat ontstaat moet worden gereduceerd, hergebruikt en gerecycled. De fabriek staat op de Kop van de Beer in de Europoort van Rotterdam; een toplocatie die aan drie zijden omringd wordt door water. Om het gebouw bij westerstorm goed te beschermen tegen extreem hoog water, is het op een terp geplaatst. Hiermee is de veilige ligging voor de komende eeuwen gewaarborgd. De haven van Rotterdam is de nieuwe thuisbasis van de blender omdat het hiervoor de meest duurzame plek is, waarbij de productie zo dicht mogelijk bij de plaats van binnenkomst van de ingrediënten wordt gebracht.

innocent wil lekkere, gezonde drankjes maken op een manier die ook de planeet gezond houdt. Door het productienetwerk dichter naar elkaar te brengen, worden veel minder kilometers afgelegd en wordt de CO2-voetafdruk verkleind. Het ontwerpen, bouwen en exploiteren van een duurzame fabriek begint met een toegewijd team van partners met een gedeelde visie op duurzaamheid, gericht op energie-, water- en afvalvermindering. VAN AKEN Concepts, Architecture, Engineering kreeg samen met Aronsohn en Kragten de opdracht voor het ontwerpen van de smoothie- en sapjesfabriek met een QA/QC laboratorium en kantoor, en leidt het ontwerpteam van de blender. VAN AKEN heeft ook het vergunningstraject succesvol begeleid. 
IntegratedFoodProjects is bij de blender een belangrijke projectpartner voor VAN AKEN. Ook de goede samenwerking met GEA, Fluidor, E80 en Krones, leveranciers en installateurs van alle process equipment, is belangrijk voor het succes. Hun ideeën en oplossingen zijn essentieel voor het goed functioneren van de blender. VAN AKEN begrijpt de processen en de logistieke stromen in de fabriek en beheerst daarmee een van de belangrijkste onderdelen van dit ontwerpproces.

VAN AKEN is verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp en voor de engineering van het indrukwekkende project, met een omvang van ruim 30.000 m2. De fabriek is opgedeeld in drie afdelingen: productie, bottelen, en opslag en distributie. Aan de zeezijde van de fabriek bevindt zich het kantoor. Eén van de uitdagingen van het project was de locatie: direct aan de zee, zonder bescherming door duinen of dijken. De gekozen staalconstructie, dakbedekking en gevelbeplating leveren de hoogwaardige bescherming die nodig is tegen milieu-invloeden als zoute lucht, storm en zeewater.

Werken in een gezonde fabriek 
De drankjesproducent wil met de opening van de blender niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor haar werknemers. ‘‘We willen het stigma over werken in een fabriek veranderen. Werken in een fabriek wordt vaak als ongezond beschouwd, maar de blender wordt de eerste WELL gecertificeerde fabriek ter wereld. Dit betekent dat er een hoge standaard is voor de werkomgeving. Denk daarbij aan veel daglicht en schone lucht, gezonde voeding, een gym, goede klimaatbeheersing en ook de mogelijkheid om je even terug te kunnen trekken naar een rustige plek wanneer je dat nodig hebt’’, vertelt Marieke Been, People Lead voor de fabriek bij innocent. De blender zorgt met meer dan 200 nieuwe arbeidsplaatsen voor extra werkgelegenheid in Rotterdam en omgeving.

VAN AKEN heeft de Britse opdrachtgever overtuigd van de vele voordelen van het toepassen van BIM conform ISO19650, inclusief een BIM360 CDE (Common Data Environment). De Europese ISO19650-norm is gebaseerd op de British Standard-norm en verschaft de duidelijkheid en zekerheid die alle partijen nodig hebben om hun inspanningen effectief te verrichten, met een minimum aan kosten- en tijdsoverschrijdingen, verspilling en conflicten. Het stelt de opdrachtgevers in staat na te gaan of op bevredigende wijze aan hun eisen is voldaan. VAN AKEN is BIM manager van het prestatiemodel.

innocent zal in de blender meer dan 400 miljoen flessen gekoelde drankjes per jaar produceren, zo’n 60% van innocent’s totale productie. Al met al zal de fabriek een grote bijdrage leveren aan het verminderen van de totale CO2-voetafdruk van innocent, en het totaal aantal afgelegde transportkilometers met ongeveer 25% verminderen. Met de blender hoopt innocent ook anderen te inspireren fabrieken beter voor de planeet en de mens te maken, het liefst nog beter dan de blender. De sapjesproducent ziet dit als een cruciale stap in de strijd tegen klimaatverandering. innocent werkt dan ook actief samen met haar partners om de fabrieksplannen beschikbaar te maken voor iedereen, zodat elke organisatie hiervan kan leren. Zelfs concurrenten.

Locatie
Europoort, Rotterdam

Opdrachtgever
innocent

Oppervlakte
30.000 m2

Oplevering
2022

Impressies
VAN AKEN

Luchtfoto
Topview Luchtfotografie

Team VAN AKEN
Michel Alofs, Thomas Beckton, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Frank Hurkmans, Bart Jeurissen, Tom de Vocht

Download PDF