Kennedytoren, Eindhoven

De Kennedytoren maakt deel uit van het Kennedy Business Center, een zakengebied in het centrum van Eindhoven, ten noorden van het centraal station.

Het stedenbouwkundig model, de parkeergarage en het maaiveld zijn ontworpen door Kees Christiaanse Architects & Planners (KCAP). Het plan symboliseert Eindhoven als technologiestad doordat het is vormgegeven als een printplaat waarop de verschillende kantoorgebouwen zich met individuele expressie kunnen manifesteren. Het plan bestaat uit vijf loodrecht op de spoorlijn staande bebouwingszones, waardoor de transparante skyline naar de binnenstad gewaarborgd wordt. De stroken worden doorsneden door een diagonale doorsteek naar het station.
In verticale zin onderscheidt KCAP de transparante maaiveld zone die tot een hoogte van 7 meter is gedefinieerd, en waarin bij voorkeur openbare functies worden gehuisvest. Tot een hoogte van 22 meter worden de bebouwingsstroken gevuld met kantoren en boven deze daklijn mag, en ieder gebouw is daarin vrij, een opbouw gebouwd worden.
Met zijn volledig glazen gevels (de toren werd als eerste in Nederland met een zogenaamde ‘dubbele-huid-façade’ uitgevoerd!) is de Kennedytoren een blikvanger in het gebied. 

Constructie
Ter wille van de transparantie bestaat de draagstructuur van de 82,8 meter hoge toren uit kolommen en schoren. De constructie werd heel bewust in het ontwerp geïntegreerd met de keuze voor een Y-vormige opbouw, waarbij elke schuine lijn van de Y steeds de stabiliteit van drie verdiepingen verzorgt. Er is gewerkt met ronde stalen buisprofielen die brandwerend behandeld zijn. Tussen de schuin door de vloer stekende buisprofielen biedt de open middenzone ruimte voor een kantoorlandschap en onconventionele werkplekken. Het constructief ontwerp leverde op die manier niet alleen een grotere transparantie, maar ook een grotere verhuurbare oppervlakte op die zeer flexibel in te delen is.

Locatie
Kennedyplein 1
Eindhoven

Opdrachtgever
Ontwikkelings Combinatie Eindhoven

Vloeroppervlakte
30.000 m2

Oplevering
2003

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Margriet Eugelink, Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Walter Kuipers, Ad van Vroonhoven

Download PDF