Loevesteinstraat, Breda

Aan de oostelijke stadsrand van Breda, in de wijk de IJpelaar, ondergaat de Loevesteinstraat een ware metamorfose. De twee meest in het oog springende gebouwen aan de Loevesteinstraat zijn de reusachtige woonflats Zorgvliet en Doenrade. Reusachtig van formaat -respectievelijk 160 en 210 meter lang, 9 lagen hoog-, grijs van kleur door het vele beton en eentonig van uitstraling door de systematisch vorm van bouwen. Toch zijn de woningen in deze flatgebouwen zeer gewild: de opzet van de appartementen is goed, het biedt ruime kamers en brede balkons, het uitzicht is schitterend en de locatie stedelijk, maar toch dicht bij de natuur. Jammer genoeg zijn de oude dames ‘Zorg en Doen’ zichtbaar aan het verslijten. Het beton is beschadigd, schilderwerk bladdert af, balkonhekken zijn oud en gedeukt en de liften zijn versleten. Daarnaast voldoen in het bijzonder de collectieve ruimten -zoals liften, galerijen en fietsenbergingen- niet meer aan de eisen van deze tijd. Tijd voor verandering. Sloop en opnieuw bouwen bleek na navraag bij de huidige bewoners –gemiddeld 76 jaar oud- absoluut geen optie: onder geen beding wilde men verhuizen! Door de grondige en duurzame renovatie kunnen ‘Zorg en Doen’ er weer voor lange tijd tegenaan.

Optoppen, aanplanken en uitplinten

Om de grondige renovatie van ‘Zorg en Doen’ te kunnen bekostigen, werd gekozen om op, aan en onder de bestaande gebouwen nieuwe uitbreidingen te bouwen. De bestaande gebouwen worden als het ware omlijst door de nieuwbouw. Samen vormen bestaande bouw en de nieuwe lijst een schitterend schilderij voor de omgeving.

De bestaande overgedimensioneerde, betonnen constructie gaf de mogelijkheden om aan alle kanten het gebouw uit te breiden. Eén woonlaag erbovenop bouwen -optoppen- voor ruime appartementen met grote balkons en veel daglichtopeningen. Aan beide blinde, kopse gevels van de plankflats een extra woontoren zetten -aanplanken- met hierin wat kleinere woningen. Ten slotte de begane grond, waar de (fietsen-)bergingen en garageboxen zich bevinden, uitbreiden -uitplinten- met extra bergingen, verruimde, herkenbare entreehallen en een nieuwe ruimte voor de bewonerscommissie.

 

Locatie 
Breda

Opdrachtgever 
Laurentius

Vloeroppervlakte 
42.000 m²

Oplevering
2012

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF