MFA Zuid, Veldhoven

Het MFA Zuid is ontworpen als een duurzaam gebouw en wel in de breedste zin van het woord. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook qua onderhoud, toekomstwaarde en implementering in de bestaande omgeving.

De klassieke oer-Nederlandse materialen baksteen, hout en dakpannen vormen de basis van dit ontwerp. Gewonnen uit eigen bodem en bos worden deze locale producten ingezet om een onderhoudsarm en tijdloos gebouw neer te zetten. De gemêleerde bakstenen gevels behoeven geen onderhoud en de houten gevel is zodanig behandeld dat de celstructuur van dit hout gebroken is waardoor de gevel resistent is geworden tegen vocht. De aluminium puien zijn onderhoudsvrij en in combinatie met het HR++ glas zijn ook de gevelopeningen toekomstbestendig.

Tussen de donkere dakpannen zijn op subtiele manier PV-cellen geïntegreerd, die optimaal gebruik maken van het op het zuiden gerichte dakvlak, dat onder een hoek van 35% is geplaatst. Van de zadeldaken is ook de binnenzijde maximaal benut. De noodzakelijke technische voorzieningen zoals luchtbehandelingkasten kunnen probleemloos binnen deze kappen weggewerkt worden. Zo wordt het zicht op deze vaak minder fraaie elementen geneutraliseerd, wat een kwaliteit is voor de omgeving en wat de uitstraling van het complex ten goede komt.

Deze kwalitatief hoogstaande buitenschil herbergt een flexibele plattegrond, die eenvoudig van functie kan veranderen. De MFA wordt met een duidelijk gebruik voor ogen gebouwd, maar het gebruik zal zonder twijfel in de toekomst veranderen. De constructievrije vloervelden zorgen ervoor dat ook toekomstig gebruik van dit complex gegarandeerd is. Alle binnenwanden zijn eenvoudig te verwijderen om zo tegemoet te komen aan een mogelijk alternatieve indeling. De ruime verdiepingshoogte zorgt ervoor daarnaast voor dat er ook in de toekomst voldoende ruimte onder het plafond is om alternatieve installaties te plaatsen.

Opdrachtgever
Gemeente Veldhoevn

Oppervlakte
4.800 m2

Download PDF