Molenstaete, Breda

Molenstaete is een woonzorgcentrum midden in een kleine, overzichtelijke, ruim opgezette woonwijk vlakbij de Claudius Prinsenlaan in Breda. Dementerende mensen wonen hier onder begeleiding in een groep van zes mensen. Elke bewoner heeft een ruime eigen kamer en in de woning is een grote gezamenlijke huiskamer. Er zijn 12 woningen, verdeeld over drie gebouwen.

Elke woning vormt zoveel mogelijk een gewoon huishouden. Er wordt gekookt en samen gegeten. De was wordt gedaan en er wordt gepoetst. Zo nodig wordt een boodschap gehaald in de winkel. Uitgangspunt hierbij is dat de bewoners, binnen de eigen mogelijkheden en wensen, helpen met de activiteiten van het dagelijks leven. Ook is er  tijd voor ontspanning: samen de krant (voor)lezen, tv kijken of een spelletje doen. Er is aandacht voor de bewoner, zodat de bewoner een veilig en warm thuis ervaart en op een aangename wijze de dag doorbrengt.

Duurzaamheid en kostenbesparing
Veel duurzame maatregelen zijn toegepast, zoals onderhoudsarme materialen, HR++ glas, waterbesparende maatregelen, voor toiletvoorziening, aanwezigheidsdetectie verlichting, enz.

 

Locatie
Pels Rijckenpark
Breda

Opdrachtgever
Oostelbos van den Berg

Vloeroppervlakte 
14.000 m²

Oplevering
2011

Fotografie 
Hans Koppelmans

Team VAN AKEN
Patrick Al, Mario Geuze, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Frank Hurkmans, Daan Lammers

Download PDF