Muziekgebouw, Eindhoven

Het Muziekgebouw, met een grote en kleine zaal en foyer, maakt onderdeel uit van de Heuvelgalerie. De grote zaal heeft een capaciteit van 1200 zitplaatsen en is multifunctioneel van opzet. De inmiddels veelgeprezen akoestiek van de zaal en de stoelindeling kunnen worden aangepast naar gelang het soort concert. Hierdoor kunnen er zowel klassieke concerten als popconcerten (2000 personen) uitgevoerd worden.

De kleine zaal heeft een capaciteit van 450 stoelen en is door zijn intieme sfeer bij uitstek geschikt voor kamermuziek. De foyer geeft een spel van ruimtes, vides en balkons op verschillende verdiepingen. Concertbezoekers kunnen hier doorheen flaneren. De verschillende ruimtes van de foyer bieden bij grotere gelegenheden de mogelijkheid verschillende podia op te richten.

In het Muziekgebouw zijn de modernste technieken geïntegreerd. Niet alleen op het gebied van de logistiek, maar ook op dat van akoestiek en podiumtechniek. In directe zin profiteert de bezoeker van voorzieningen als geavanceerde klimaatbeheersing; voor slechthorenden is er apparatuur beschikbaar met infrarood-ontvanger; mindervaliden hebben ongehinderd toegang tot de zalen.

Een blikvanger in de grote zaal is het imposante orgel. Dankzij een substantiële bijdrage van Rabobank Eindhoven heeft het Muziekgebouw de beschikking over een symfonisch orgel, dat is gemodelleerd naar het romantische Franse orgel. Het is gebouwd door de orgelmakers Pels & Van Leeuwen uit ‘s-Hertogenbosch onder supervisie van orgeldeskundige drs. Hans van der Harst. Het orgel, voltooid in 1992 na een bouwperiode van twee jaar, beschikt over drie klavieren met vrij pedaal. In totaal 2328 pijpen, waarvan er 102 in het front zijn te zien, zijn verdeeld over 38 registers. Voor de registratie kan de organist een geavanceerd computerprogramma inschakelen.

In 2010 heeft er een grote verbouwing plaatsgevonden waarbij de gevel en de foyer vernieuwd werden.

 

Locatie
Markt
Eindhoven

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven              

Oplevering        
1992 / verbouwing 2010

Oppervlakte     
11.500 m2

Team VAN AKEN
Hans Widdershoven

Download PDF