Chinees Paviljoen, Eindhoven

Bouwbedrijf Stam + De Koning is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van het Chinees Paviljoen op Strijp-S, op het stuk grond tussen het Videolab en de Philitelaan. Het Chinees Paviljoen is een cadeau van de Chinese stad Nanjing voor de 20e verjaardag van de stedenband met Eindhoven. Onze gemeente schonk Nanjing een park dat in 2011 in de Chinese stad werd aangelegd. 
Eind 2015 werd de groundbreaking ceremony met dansende draak gehouden, waarbij ook het ontwerp van prof. Zhao Chen gepresenteerd werd. VAN AKEN heeft het ontwerp vertaald naar Nederlandse regelgeving en heeft de uitwerking van het project voor haar rekening genomen. 

Het Eindhovens Dagblad schrijft:

De bouw van het paviljoen duurt tot eind mei 2021, vanaf september dat jaar gaat het paviljoen open voor publiek: de officiële opening staat gepland tijdens GLOW 2021. De Eindhovense horecaondernemer Eveline Wu gaat het gebouw exploiteren.

Chinese keuken, cultuur, taal en geneeskunst
In het paviljoen komt een hoogwaardig Chinees restaurant met ongeveer 30 zitplaatsen. Eveline Wu is al jarenlang als warm pleitbezorger betrokken bij het project. Ze is trots dat ze haar culturele bagage kan inzetten op deze plek: “We serveren de Sichuan-keuken. Het servies van het restaurant komt uit Nanjing. Ik hoop dat dit restaurant de ware smaak van China en het DNA van Nanjing kan laten zien en een diepe verbinding en relatie tussen de culturen van de twee steden tot stand kan brengen”. Daarnaast biedt Wu ook traditionele Chinese gebruiken aan, zoals het ceremonieel theedrinken.

Het paviljoen moet een ontmoetingsplek worden voor de Chinese gemeenschap met de Eindhovense én internationale gemeenschap in Eindhoven, van 169 verschillende etniciteiten. Er komen permanente exposities van Chinese en beeldende kunst die elkaar afwisselen. De patio wordt ingericht met wisselende Chinese objecten, met de stad Nanjing als thema. Ook besteedt het paviljoen aandacht aan de Chinese taal, cultuur en geneeskunde.

Authentieke Chinese bouwmaterialen
Het paviljoen wordt gebouwd van stenen die in Nanjing op een eeuwenoude ambachtelijke manier worden gebakken (zie video). Het is echt handwerk, waardoor elke steen uniek is. Halverwege november gaan de stenen met een schip op transport naar Nederland, waar ze eind 2020 aankomen.

Locatie
Torenallee, Strijp-S
Eindhoven

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven

Omvang
450 m2

Oplevering
2021

Fotografie
Gordon Jack

Team VAN AKEN
Jeroen de Bruijn, Maarten Castelijns, Paul Grimminck, Lody Hes, Gerard van der Horst, Jiazuo Hou

Download PDF