You Ning Paviljoen, Eindhoven

Bouwbedrijf Stam + De Koning is klaar met de bouw van het Chinees Paviljoen op Strijp-S, op het stuk grond tussen het Videolab en de Philitelaan. Het Chinees Paviljoen heet nu You (vriendschap) Ning (Nanjing) Paviljoen en is een cadeau van de Chinese stad Nanjing voor de 20e verjaardag van de stedenband met Eindhoven. Onze gemeente schonk Nanjing een park (Van Gogh park) dat in 2011 in de Chinese stad werd aangelegd. 
Eind 2015 werd de groundbreaking ceremony met dansende draak gehouden, waarbij ook het ontwerp van prof. Zhao Chen gepresenteerd werd. VAN AKEN heeft het ontwerp vertaald naar Nederlandse regelgeving en heeft de uitwerking van het project voor haar rekening genomen. 
Op 5 november 2021, bij de start van GLOW, werd het You Ning Paviljoen feestelijk geopend door de ambassadeur van China en burgemeester Jorritsma van Eindhoven.

Chinese keuken, cultuur, taal en geneeskunst
In het paviljoen komt een hoogwaardig Chinees restaurant met ongeveer 30 zitplaatsen. Eveline Wu is al jarenlang als warm pleitbezorger betrokken bij het project en gaat het paviljoen exploiteren. Ze is trots dat ze haar culturele bagage kan inzetten op deze plek: “We serveren de Sichuan-keuken. Het servies van het restaurant komt uit Nanjing. Ik hoop dat dit restaurant de ware smaak van China en het DNA van Nanjing kan laten zien en een diepe verbinding en relatie tussen de culturen van de twee steden tot stand kan brengen”. Daarnaast biedt Wu ook traditionele Chinese gebruiken aan, zoals het ceremonieel theedrinken.

Het paviljoen moet een ontmoetingsplek worden voor de Chinese gemeenschap met de Eindhovense én internationale gemeenschap in Eindhoven, van 169 verschillende etniciteiten. Er komen permanente exposities van Chinese en beeldende kunst die elkaar afwisselen. De patio wordt ingericht met wisselende Chinese objecten, met de stad Nanjing als thema. Ook besteedt het paviljoen aandacht aan de Chinese taal, cultuur en geneeskunde.

Authentieke Chinese bouwmaterialen
Het paviljoen is gebouwd van stenen die in Nanjing op een eeuwenoude ambachtelijke manier worden gebakken (zie video). Het is echt handwerk, waardoor elke steen uniek is. Halverwege november 2020 gingen de stenen met een schip op transport naar Nederland, waar ze eind 2020 aankwamen.

 

Locatie
Torenallee, Strijp-S
Eindhoven

Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven

Omvang
450 m2

Oplevering
2021

Fotografie
Gordon Jack

Team VAN AKEN
Jeroen de Bruijn, Maarten Castelijns, Paul Grimminck, Lody Hes, Gerard van der Horst, Jiazuo Hou

Download PDF