NavInfo, Beijing

NavInfo is de moedermaatschappij van Mapscape en is de grootste aanbieder van digitale navigatieoplossingen in China en 4e van de wereld.  
Het nieuwe hoofdkantoor in Beijing bestaat uit een toren van 13 verdiepingen (ca. 2300 werkplekken, uitgebreide vergader­faciliteiten en een eigen datacenter), een plint van 2 hoge lagen met faciliteiten als een lobby, een restaurant en sportschool. Tevens staan er in de plint nog twee kleinere torens van 6 verdiepingen die verhuurd worden aan derden.

Omdat het werkveld van NavInfo zo breed is als de hele aarde is de planeet als uitgangspunt genomen voor het ontwerpconcept. 13 zones corresponderen met de 13 verdiepingen van de kantoortoren. Deze 13 zones hebben allemaal een verschillend soort landschap, bijvoorbeeld de kust, een toendra, de woestijn of een stedelijke structuur. De kleuren, materialen, vormen en details die in de landschappen voorkomen, zijn gebruikt om elke verdieping te ontwerpen. Dit zorgt ervoor dat je de plek in het gebouw direct kunt relateren aan de plek op aarde en dat je ook werkt in die sfeer.

De kantoortoren heeft een kern in het midden met faciliteiten, installaties en stijgpunten. Deze kern is aan de buitenzijde bekleed met telkens een bijzonder materiaal dat kenmerkend is voor het betreffende landschap. Bij de stad is dat bijvoorbeeld beton, bij de toendra is dat een specifiek soort beplanting. Om je oriëntatie in het gebouw te versterken met het concept, is de wereldkaart als een grafisch patroon om de kern gewikkeld.

De kantoorvloer om de kern is ingericht met kleur, vorm en materiaal geïnspireerd op het desbetreffende landschap. Naarmate je je verder van de kern af – en dus naar de buitengevel – begeeft, is het thema minder sterk vertegenwoordigd (als een soort gradiënt). Zo kun je dus als medewerker van NavInfo kiezen in welke mate je het thema om je heen wilt hebben. Het is echter altijd – al dan niet subtiel – aanwezig.

In de vormgeving van de lobby hebben we vooral teruggegrepen naar de basis van navigatie, het kompas. Dit komt bijvoorbeeld terug in het grote houten kompas verwerkt in het plafond. In de plint van het gebouw zit ook een bedrijfsrestaurant met 650 zitplaatsen, vormgegeven rondom een grote patio. Dit was een mooie gelegenheid om het restaurant te ontwerpen alsof je in een park zit te eten.

Locatie
Beijing

Opdrachtgever
NavInfo

Vloeroppervlakte
30.000 m²

Oplevering
2016

Fotografie
NavInfo

Download PDF