Onderzoeks cluster BioMedizin, Aachen

De Cluster Biomedische Technologie van de RWTH Aachen wordt gebouwd op een prominente locatie op de campus Melaten. Het huisvest een unieke combinatie van onderwijs en onderzoek aan de medische faculteit van de RWTH Aachen.

Het gebouw
Het ontwerp van VAN AKEN toont efficiënt ruimtegebruik. Het atrium op de begane grond biedt veel daglicht. Boekwinkel en café liggen rond dit atrium. De gevel van het café kan open en biedt als het weer het toelaat ruimte voor dynamische interactie met wat er buiten gebeurt. Precies tegenover de hoofdingang bevindt zich een multifunctionele ruimte.

De learning lounge is centraal gelegen op de 1e verdieping, verbonden met de twee atria en gericht op de hoofdingang. Het biedt een prachtig panorama uitzicht naar het noordwesten.

Het decanaat ligt ‘on top’ en dus enigszins afgeschermd van de dagelijkse bedrijvigheid.

De gevel
Het architectuurconcept wordt gekenmerkt door een strikt geometrische kubusvorm met grote, transparante insnijdingen. Hierdoor ontstaat een balans tussen open en gesloten gevels. Het bouwvolume lijkt te zweven boven een licht glazen voet.

Het atrium
Als een verwijzing naar de medische beroepen staat het architectonische statement van het gebouw voor bio-medische technologie voor sterke functionaliteit. De centrale rode trap met zijn krachtige belijning is zowel symbolisch als echt de hoofdader: levensader en verbinding tussen alle delen van het gebouw.

Het atrium verbindt, stimuleert creativiteit en communicatie en is een unieke centrale plaats in het gebouw: nieuwsgierigheid, onderwijs en kennis komen hier samen. Openheid, transparantie en uitwisseling als ruimtelijke en menselijke kwaliteiten. Het atrium vervult ook een centrale rol in het energie- en klimaatbouwconcept. In alle seizoenen fungeert het als een temperatuurbuffer en garandeert het verblijfskwaliteit en energie-efficiëntie.

Locatie
RWTH Campus, Aachen

Jaar
2014

Oppervlakte
5.140 m2

Opdrachtgever
Landmarken AG

Download PDF