Bunker, Den Haag

Een bunker in een park vlakbij een smalle straat met huizen… wat kun je daar mee doen? Speciaal voor het AD brainstormde VAN AKEN in Eindhoven over die vraag. ,,We zijn met een stel collega’s bij elkaar gaan zitten. Een bunker, dat klinkt naargeestig maar het is heel goed mogelijk om er iets fris van te maken en het licht terug te brengen. We dachten in eerste instantie aan een audiovisueel museum, zoals je dat ook ziet in Amsterdam dus een park met een zaal. Je kunt dan goed gebruik maken van de duisternis.’’

De gedachtenstroom kwam daarna uit bij de oorspronkelijke functie die de bunker zou krijgen: die van hospitaal. Het helen van mensen, daar pas ook een wellness-spa bij waarbij je de urban jungle van Den Haag kunt ontvluchten. De combinatie van licht en water, de rust van het bos en het heuvelachtige gebied kan heel mooi zijn. Dat sluit goed aan. De grote ruimtes kun je vol laten lopen met water. Je kunt een prachtige annex ontwerpen met ruimte voor rust en bezinning. Het aangrenzende park is dan een prachtige combinatie. Vanuit de gedachte dat het ooit ontworpen is als hospitaal krijgt de nieuwe functie een mooi link, het helen van de innerlijke mens.

Voor VAN AKEN is het belangrijk dat een ontwerp niet alleen ‘hier en nu’ voldoet, maar dat een gebouw langer meekan dan tien of vijftien jaar. Misschien krijgt het daarna een andere functie. Wij spreken over ‘building perfection’ en dat betekent dat we altijd een zoektocht maken naar een ontwerp dat niet alleen functioneel en esthetisch is, maar dat ook past in zijn context. Bij ons zit ook niet een persoon dagenlang te zwoegen maar we gaan bij elkaar zitten en dan gaat het borrelen. Dan komen de ideeën los.

Download PDF