Rabobank FAC, Apeldoorn

Duurzaamheid en toegankelijkheid staan centraal bij het ontwerp van het nieuwe Financieel Advies Centrum van Rabobank Apeldoorn en Omgeving. In opdracht van AM is VAN AKEN tevens de stedenbouwkundig ontwerper en supervisor van het Van Gelderpark.

Robuust en ingetogen
Het nieuwe kantoor van de Rabobank is robuust en ingetogen van karakter. De begane grond met publieke functies steekt onder het hoofdgebouw uit en is een echte blikvanger met zijn mooi gedetailleerde houten gevel. Deze geeft een warme en uitnodigende uitstraling aan het gebouw. Het hoofdgebouw is bestemd voor kantoorfuncties en zweeft als het ware boven het landschap.

Duurzaamheid
Duurzaamheid was een integraal onderdeel van het ontwerp. De gekozen baksteenarchitectuur voorziet in een goede isolatie en een hoog accumulerend vermogen van het gebouw. Verder is er gebruikgemaakt van verduurzaamd hout en is het dak van de begane grond bedekt met sedum. Naast warmte-en koudeopslag in de bodem zijn op de zuidgevel pv-panelen toegepast. Deze duurzame maatregelen maken het kantoor energiezuinig. De EPC ligt ruim 30% onder de norm.

Stedenbouwkundig ontwerp
Het Van Gelderpark is het voormalige terrein van papierfabriek Van Gelder. Op deze locatie ontwikkelt AM vijf karakteristieke kantoorgebouwen in een landelijke setting. VAN AKEN is, in nauwe samenwerking met de gemeente Apeldoorn en MTD landschapsarchitecten, verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp. Kwaliteit, duurzaamheid en het weer zichtbaar en beleefbaar maken van de oude spreng die over dit terrein loopt staan centraal. Van aken architecten voert tevens de supervisie over de projecten binnen het stedenbouwkundig plan. Naast het kantoor van de Rabobank zijn de regiokorpsen van de politie en brandweer gevestigd op het Van Gelderpark dat deel uitmaakt van het gebied Zuidwestpoort. In de komende jaren wordt dit gebied verder ontwikkeld naar een hoogwaardig vestigingsmilieu en de belangrijkste kantorenlocatie van Apeldoorn.

 

Locatie 
Europalaan
Apeldoorn

Opdrachtgever 
AM Vastgoedontwikkeling

Vloeroppervlakte 
7.680 m²

Oplevering
2011

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Margriet Eugelink, Stef Feijen, Paul Grimminck, Koen Mulder, Joost Tomassen

Download PDF