Rode Kruis, Eindhoven

Het Rode Kruisgebouw aan de Willem van Konijnenburglaan in Eindhoven is na een forse renovatie opgeleverd. Vooral de voorgevel, het entreeportaal en het interieur van het gebouw zijn bij de make-over flink onder handen genomen. De renovatie was hard nodig omdat de laatste verbouwing stamde uit 1981. VAN AKEN was verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw en het design van het nieuwe interieur. VAN AKEN voerde de werkzaamheden kosteloos uit.

Een belangrijk doel van de renovatie was het open karakter van het Rode Kruis en de samenwerking met vrijwilligers meer te benadrukken. Ook de identiteit van de organisatie moest zichtbaar sterker. VAN AKEN werkte daarom bij de renovatie zowel aan de uitstraling van de buitenkant van het gebouw als aan het interieur van de entree en het kantoor. De gehele voorgevel werd gereinigd en van nieuw stucwerk voorzien, het verouderde entreeportaal werd zo transparant mogelijk uitgevoerd.

Vernieuwd, kloppend hart
Om extra ruimtelijkheid te realiseren werd ervoor gekozen de muren rondom de entree open te breken. Het resultaat van die ingreep is een grote ontvangstruimte die functioneert als het kloppend hart van het Rode Kruis Eindhoven. Wie nu het gebouw binnenkomt, treft een frisse, eigentijdse entree met een open keuken en een grote stamtafel waar iedereen elkaar kan ontmoeten. 

Van identiteit naar interieur
Om ook ín het gebouw de identiteit en herkenbaarheid van het Rode Kruis zowel voor vrijwilligers als bezoekers te versterken, werd een ruimtelijke vertaling van het logo verwerkt in het interieur. Het logo van de organisatie, misschien wel het bekendste ter wereld, is terug te vinden in onder andere de receptiebalie en de stamtafel. De sfeer in het Rode Kruisgebouw is door de nieuwe aankleding open, licht, fris en ontvankelijk. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de oude stijl van het gebouw.

Lokale sponsoring
Opvallend aan de renovatie is dat alle werkzaamheden en materialen gesponsord of met flinke korting geleverd zijn door lokale leveranciers. VAN AKEN verzorgde het ontwerp, de technische uitwerking en het projectmanagement. Het Rode Kruis is een van de relaties voor wie VAN AKEN pro deo werkt als onderdeel van zijn MVO-beleid. Het bureau helpt partijen in dat kader met adviezen en begeleiding.

 

Locatie
Willem van Konijnenburglaan
Eindhoven

Opdrachtgever
Rode Kruis

Vloeroppervlakte
330 m2

Oplevering
2015

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF