Rumah Kita, Wageningen

Stichting Dennenrust in Wageningen en Stichting de Hostert in Ewijk zijn een samenwerkingsverband aangegaan om te komen tot realisatie van een zorgcentrum voor Indische en Molukse ouderen. De locatie is dichtbij het oude historische centrum van Wageningen gelegen. De huisvesting omvat 100 verzorghuis- en 60 verpleeghuisplaatsen (P.G.). Vlak naast het zorgcentrum zijn nog 28 appartementen ontwikkeld in de aanleunsfeer.

Alle associaties met verpleegomgevingen zijn zoveel mogelijk vermeden. Het ontwerp speelt in op de cultuurspecifieke zorgverlening en huisvesting. De recreatieruimte (de Pasar) ligt centraal in het concept en is de ontmoetingsplaats. De afdelingen zijn met een loopgang aan elkaar gekoppeld. Die loopgang omarmt, net zoals de gebouwen zelf, de Indische binnentuin en is verbijzonderd met een kapel/multifunctionele ruimte. De omarming benadrukt de gemeenschappelijkheid van de gebouwen en hun bewoners. Binnen is het echt ‘Rumah Kita’, ons huis. Je ruikt de boemboe, ziet het teakhout en hoort overal de rollende R uit het Bahasa.

Het Indonesische landschap met sawa’s vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van de bar en de receptiebalie. Het meubilair is aangepast aan de maten van de Indische en Molukse mensen. Het is modern meubilair met een sfeer die doet denken aan Nederlands-Indië en de Molukken; gemaakt in Indonesië van gerecycled teakhout en bekleed met trendy stoffen, speciaal voor de zorg ontwikkeld maar met een frisse en trendy uitstraling.

 

Locatie
Plein 15 augustus
Wageningen

Opdrachtgever
Zinzia Zorggroep

Oppervlakte
9.280 m2

Oplevering
2007

Fotografie
Hans Koppelmans

Team VAN AKEN
Paul Grimminck, Lody Hes, Gert van den Hoven, Gerard van der Horst, Bas Maas, Henry Lepair, Koen Mulder

Download PDF