Spring, Breda

VAN AKEN heeft, in opdracht van woningcorporatie WonenBreburg en Kikx development, het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw in de nieuwe Bredase wijk Spring. Het gaat om het inbreidingsplan VOS-terrein dat het gebied Verbeetenstraat, Oosterstraat en Scheldestraat omvat. Dit gebied bestaat uit zes deelplannen en is een onderdeel van de stedelijke vernieuwingsopgave De Heuvel. Het plan omvat 20 eengezinswoningen, 12 woon-werkwoningen, 82 appartementen en ongeveer 4.000 m² commerciële bedrijfsruimte.

Indeling nieuwe dynamische wijk
In de oksel van de Verbeetenstraat en Scheldestraat staat het meest prominente gebouw dat met zijn gekromde volume het centrale plein omarmt. De plint is bestemd voor commerciële ruimte en de vier bouwlagen daarboven voor 38 appartementen (deelplan I). Aan de westzijde van de Verbeetenstraat is een bouwblok met op de begane grond commerciële ruimte en daarboven twee bouwlagen met 26 appartementen (deelplan II). Aan de oostzijde van de Verbeetenstraat 12 woon-werkwoningen (deelplan III) en in de Demerstraat 20 eengezinswoningen (deelplan IV). Op de hoek van de Verbeetenstraat en Oosterstraat is commerciële ruimte gerealiseerd met daarboven drie bouwlagen voor 18 appartementen (deelplan V). Op de hoek van de Scheldestraat en Demerstraat komt een gebouw met drie bouwlagen waarvan de bestemming nog ingevuld moet worden (deelplan VI). De nieuwe wijk Spring is een uitdagende en dynamische omgeving waar de mensen prettig kunnen wonen, werken en winkelen.

Harmonie en materialisering
Met het ontwerp heeft VAN AKEN harmonie gecreëerd tussen de zes deelplannen. In de basis bestaan deze uit metselwerk architectuur die aansluit op de aangrenzende plangebieden. De gevels worden opgetrokken in een rood tot roodbruine kleur metselwerk met verschillende nuanceringen die op elkaar aansluiten. In contrast met het rode metselwerk krijgen de kozijnen hoofdzakelijk een witte kleur. Deze worden verdiept, vlak of als bloemkozijn uitgevoerd waardoor de gevels meer geleding en plastiek krijgen. De plinten met de commerciële ruimten zijn gematerialiseerd in glas en metselwerk.

Afhankelijk van de wijkfunctie zijn er verschillende sferen gecreëerd. Zo verkleint de schaal van het woongebied zich naar de 20 eengezinswoningen. Het verticale ritme van de schoorstenen en het licht gebogen straatprofiel zorgen voor een intieme woonsfeer.

 

Locatie
Verbetenstraat-Oosterstraat-Scheldestraat
Breda

Opdrachtgever 
WonenBreburg en Kikx Development  

Vloeroppervlakte 
16.000 m²

Oplevering
2012

Fotografie
Stijn Poelstra

Team VAN AKEN
Jouwert Bosma, Niels van den Broek, Renate Broeksteeg, Martijn Govaarts, Lody Hes, Ilona Lammers, Chris Lenaers, Bas Maas, Sander van Tatenhove

Download PDF