Datacenter Terremark , Schiphol

Het oude Martinair-gebouw langs de A9 bij Schiphol is uitgebreid en herbestemd tot datacentrum voor Terremark.

Het ‘Network Acces Point (NAP)’ van Terremark is straks verbonden met de Internet Exchange Amsterdam, een van de grootste internetknooppunten ter wereld. In opdracht van CH2MHill, de engineer en architect van dit project, heeft VAN AKEN het kantoorgedeelte en de nieuwe gevels van het datacentrum ontworpen. Daarnaast verzorgde zij de volledige bouwaanvraag.

Opvallend ontwerpdetail is een in aluminium RVS look geperforeerd scherm dat zich als een lint om het gebouw vouwt. Het scherm heeft meerdere functies. Aan de voorzijde dient het scherm als permanente zonwering en als privacy scherm voor de vergaderruimten. Daarboven is het de balustrade van het glazenwasbalkon.

Meer technische eisen worden er gesteld bij de verschillende luchtdoorvoercapaciteiten en hittebestendigheid van de installatieruimten aan de zij- en achtergevels. Als geheel is het scherm natuurlijk onderdeel van de veiligheidsbarrière, waarbij alle deuren en poorten onzichtbaar in het scherm zijn geïntegreerd. Esthetisch onttrekt het scherm de techniek aan het zicht en geeft het het datacenter een functionele en hightech uitstraling die past bij de dynamische omgeving van Schiphol.

Met zo’n 300 strekkende meter geperforeerd aluminium panelen tot een hoogte tot 10 meter is het een multifunctioneel  geïntegreerd onderdeel van de techniek en gebouw. En, niet onbelangrijk, een enorme reclame-uiting aan de A9 naar Schiphol.

 

Locatie 
Schiphol

Opdrachtgever 
CH2MHill

Vloeroppervlakte 
7.300 m²

Oplevering
2011

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF