Van Harenterrein, Venray

Programma:

48 appartementen, sociale woningbouw (voor Wonen Limburg)
Supermarkt
Garage 12 parkeerplaatsen

Bij de aanvang van het project lag er een stedenbouwkundige startnotitie, 3 duidelijke massa’s in een opbouw naar de rotonde, het kruispunt tussen de Raadhuisstraat en de Noordsingel. Binnen deze randvoorwaarden is het architectonische plan ontwikkeld. Een 1-laagse plint met daarop 3 urban-villa’s in een opbouw van 2 naar 4 lagen als accent naar de hoek.

De plint is ontworpen als een duidelijke sokkel waar het landschap in de vorm van schanskorven is doorgezet. De appartementen zijn in schaal naar de stad duidelijk herkenbaar en zijn dan ook aan de Noordsingel op maaiveld geplaatst. Hierdoor blijft er een duidelijke geleding zichtbaar. Een zware aardse basis met een lichte opbouw.

Architectuur

Het programma van de appartementen is zichtbaar in de architectonische opbouw. Verspringende geveldelen, verhouding tussen open en gesloten dragen hieraan bij. Binnen het geheel aan volumes zijn de hoeken opgewerkt om zoveel mogelijk uitzicht te genereren vanuit de woningplattegrond. Daar waar een overgang is naar de context zijn de hoeken meer gesloten. De entrees van de appartementen liggen aan de noordzijde. De luifel boven de entree en het bovenlicht benadrukken een verticale beweging om de ingang meer te benadrukken.

De lichte grijze blokken zorgen voor veel plastiek. Schaduwwerking is hier een belangrijk onderdeel van de expressie van de blokken. De daktrim heeft een grotere overstek om een duidelijke beëindiging te maken. Dit gebeurt met een subtiele schaduwlijn. Kozijnen zijn diep geplaatst om extra diepte te generen. Bloemkozijnen geven een mooi contrast en hebben ook gebruikskwaliteit voor het interieur.

Materialen

De gekozen materialen passen bij het concept van het gebouw, aardse basis, lichte opbouw. Schanskorven met natuursteen en lichtgrijs stucwerk. De kozijnen zijn van kunststof. Dit is in overleg met de woningbouwvereniging die onderhoudsvrije materialen voorgeschreven hebben. Accenten worden gevormd door de lichtbruine verticale eternit-elementen. Hekwerken van staal, wit geschilderd, zijn gedetailleerd met een dikke handrail en dunne spijlen om een horizontale lijn te benadrukken. De uitzondering is op de overgang van Noordsingel naar Raadhuisstraat waar een plint van donker stucwerk de schaalsprong verduidelijkt tussen Noordsingel en Raadhuisstraat.

Commerciële plint

In de commerciële plint is een duidelijke snede gevormd welke dient als entree voor de supermarkt en een duidelijke markering is voor het winkelende publiek die de entree benadert vanuit de parkeerplaats. Laden en lossen gebeurt intern om zo weinig mogelijk overlast te bezorgen voor bewoners en gebruikers van de supermarkt. Parkeren voor bewoners is aan de oostzijde van het bouwblok.

De inrichting van het openbaar gebied is gemaakt door MTD landschapsarchitecten. Belangrijkste ingrediënten zijn doelmatig gebruik van materialen, zoals vlakke trottoirklinker en asfalt. De groenvlakken zijn ingevuld met meerstammige bomen, een afzoming van beukenhaag en hortensia’s.

 

 

Locatie 
Noordsingel
Venray

Opdrachtgever
Van Haren Beheer Venray

Oplevering 
2013

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF