Villa De Mast, Eersel

Villa De Mast was een verkommerde zestigerjaren bungalow in het buitengebied van Eersel. Het sombere, slecht onderhouden gebouw bestond uit twee vleugels waartussen de woonkamer in de vorm van een driehoek was gebouwd. De ondernemer die de bungalow kocht, wilde een modernere, veel grotere woning, met veel licht en vooral: zónder driehoekige vormen. Van aken architecten gaf het gebouw een complete metamorfose.

Qua programma moest de bungalow ongeveer tweemaal zo groot worden. Omdat de bestaande hoogte en contouren gehandhaafd moesten blijven, werd er gegraven. Het hele gebouw is opnieuw onderkelderd en een van beide vleugels is helemaal ontgraven, zodat er een verlaagd maaiveld is ontstaan. Het oorspronkelijke peil is verlaagd om hogere leefruimtes te creëren op de begane grond. Middels een grote vide die dwars door het huis heen loopt, kan het daglicht tot diep in het huis doordringen. De twee vleugels van de oorspronkelijke driehoekige kamer zijn uit elkaar getrokken, de nieuwe rechthoekige woonkamer is tussen de vleugels ingeschoven. Deze vorm is verbijzonderd door een witte stalen bekleding, die buiten de omlijsting vormt van het loungeterras.

De villa is opgebouwd uit slechts drie materialen: glas, beton en een natuurstenen gevel. Alle details zijn onzichtbaar. Het glas is volledig structureel, zonder overgangen. Het stucwerk is strakker dan dat van een museum. De betontreden van de trap lijken te zweven en het glas ligt ingelaten in de vloer, zonder dat er elementen zichtbaar zijn die het glas vasthouden.

Dit project heeft in 2008 een Welstandsprijs ontvangen.

Oplevering
2007

Fotografie
Norbert van Onna

Download PDF