Vincentius a Paulokerk, Eindhoven

Het kerkgebouw van de Vincentius a Paulokerk aan de Oude Bosschebaan in Eindhoven is gebouwd in de vroege jaren zestig. Het is een typerend Bossche school gebouw en is ontworpen door architect Jan de Jong.  Van de hand van deze architect zijn in de regio onder meer het Raadhuis van Someren, de St.-Gerardus Majella kerk in Gemert en de kerk van de H. Kruisvinding in Odiliapeel.  Het gebouw stond al lange tijd leeg.

11582

De opdracht aan VAN AKEN was een herbestemming van het kerkgebouw te realiseren met een kantoorinvulling.

Karakteristiek voor het gebouw is zijn uiterlijke geslotenheid, dit in relatie met zijn oorspronkelijke functie. Hierdoor is de daglichttoetreding beperkt. In het bouwvolume zijn enkele fundamentele ingrepen toegepast die de verschijningsvorm van de kerk zo weinig mogelijk aantasten. In de hoge kerkruimte is een entresolvloer gecreëerd rondom een atrium met glazen kap. Samen met een forse patio zorgt dit atrium voor een prettige daglichttoetreding, met name op de begane grondvloer.
De oorspronkelijke grote entreedeuren zijn nu lichtvensters voor de achterliggende kantoren, terwijl er een nieuwe ingang als minimale spleet in de gemetselde buitenwand is ontworpen. Deze is gematerialiseerd met een structureel glazen ombouw en samen met de eveneens met glas omgeven traptoegang naar de entresol zijn het elementen die het huidige tijdsbeeld vertegenwoordigen. Ze functioneren als zodanig als reclameobject overdag en lichtarmatuur ’s nachts. Intern zijn alle toegevoegde elementen duidelijk herkenbaar (geïsoleerde muren, trappen, installaties, constructies) en zo uitgevoerd dat de kerk bijna geheel terug te brengen is in zijn oorspronkelijke staat.

Alles is ontworpen in nauw overleg met de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Eindhoven. Het gebouw bleef door deze revitalisering behouden en binnen de stedenbouwkundige context blijft zijn icoonwaarde in stand.

 

Locatie
Bosschebaan
Eindhoven

Opdrachtgever
De Kavelen

Vloeroppervlakte
2.700 m²

Oplevering
2009

Fotografie
Hans Koppelmans

Team VAN AKEN
Paul Grimminck, Didier Hendriks, Hans Widdershoven

Download PDF