Westpoint, Tilburg

De woontoren van Westpoint is 142 m hoog en telt 44 woonverdiepingen met in totaal 156 koopappartementen. Het vloeroppervlak loopt op van 120 m2 tot ruim 300 m2. Het plan is ontwikkeld in het kader van de ontwikkelingszone stationsgebied en vormt de ruimtelijke antecedent van de Interpolis toren. In de architectuur is een abstracte verschijningsvorm nagestreefd met een transparante gevel in de richting van en naar de stad. Deze gevels zijn voorzien van een betonnen raatstructuur, zodat het wonen zich pas in een tweede laag manifesteert. Een kunsttoepassing in de vorm van kleur op de neggekanten maakt het gebouw tot drager van een enorm schilderij. De andere gevels zijn van donker beton en geperforeerd met een patroon van vierkante ramen.

Behalve de woontoren staat er op de Westpoint-locatie ook een hoogbouw van 9 verdiepingen met 52 appartementen. Onder en achter de hoogbouw en de woontoren bevindt zich een parkeergarage met een totale capaciteit van 319 parkeerplaatsen. De parkeergarage bestaat uit vier verdiepingen, waarvan een ondergronds.
De toren is vormgegeven als een sterke solitaire vorm. De noord- en zuidgevel worden gevormd door vrij gesloten wanden met een strikte perforatie. De oost- en westgevel vormen het gezicht van en naar het centrum van de stad en zijn geheel van glas, met daarvoor een raatstructuur van betonelementen.

Het appartementengebouw is familie van de toren, maar eerder een nichtje dan kleine zus. De open westgevel refereert aan de toren, zonder het idioom van de toren te kopiëren. In de voorgevel vormen de raampartijen een subtiel spel met vooruit springende erkerramen en terugliggende details ter plaatse van de bouwmuren.

De garage vormt een plint, en is in een compositie van kaders met roestvaststaal gaas die in halfsteensverband zijn gezet. Omdat vanuit verschillende gebouwen zicht is op het dak van deze garage, is deze uitgevoerd als een groen sedum dak. De 4 lagen hoge entreelobby van de toren vormt een transparante ruimte, het entreeportaal, maar ook een ruimte die door zijn functie als galerie een toegevoegde waarde geeft aan het openbare gebied, de straat.

De verticale en horizontale betonelementen van het rasterpatroon van de flat zijn door de beeldend kunstenaar Herman Kuijer van kleur voorzien. Tussen de verdiepingen zijn gekleurde lichtbronnen geplaatst.

 

Locatie
Ringbaan-Oost
Tilburg

Opdrachtgever 
Ballast Nedam  

Vloeroppervlakte 
38.200 m²

Oplevering
2004

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF