Woonhuis Waalre, Waalre

Het ontwerp van het woonhuis is ontstaan vanuit de wens van de opdrachtgever een woning te bouwen in mediterrane stijl. De natuurlijke hoogteverschillen in het terrein moesten gerespecteerd worden: deze duinen zijn in vroeger tijden ontstaan door zandverstuivingen. 

Het hoogteverschil van ongeveer twee meter lag ten grondslag aan het idee om de kelderverdieping, die begane grondverdieping is aan de tuinzijde, als een basis te realiseren waarop het eigenlijke huis gebouwd is als een heldere kubus.
Daardoor ligt de woonverdieping vanaf de straat gezien 1 meter boven maaiveld, terwijl vanaf de eerste verdieping aan de achterzijde een prachtig uitzicht ontstaat over de tuin. Het zwembad met terras vormt een eigen split-level tussen de tuin en de woonverdieping.
Vanaf de straat gezien ligt de villa bescheiden in het landschap, terwijl de tuinzijde ontzag inboezemt omdat het de enige kant is waar je de volle hoogte van de villa kunt waarnemen.

De basis is donker, steenachtig en ruw, als contrast met de gladde witte gestucte bovenbouw. Als het ware twee bouwblokken met afwijkende detailleringen, die in elkaar grijpen. De architectuur is verder aangescherpt en zo ontstaat de sterke tegenstelling tussen zwarte en witte vlakken, tussen horizontale en verticale openingen.
De kozijnen in het zwarte deel lopen exact gelijk met de buitenkant van het metselwerk. In het witte deel liggen de kozijnen juist gelijk met de binnenkant, de daardoor ontstane diepe neggekanten geven het gewenste sculpturale effect. Als tegenstelling van het serene zwarte stuk is het witte gedeelte heel levendig.

 

Locatie
Waalre

Opdrachtgever
Fam. Neggers

Oplevering
2008

Fotografie
Norbert van Onna

Download PDF