nieuws

12-01-2023

Eindhovens architectenbureau VAN AKEN overgenomen door Sweco

In eerste instantie blijft VAN AKEN als autonoom onderdeel actief binnen Sweco. Vanuit daar werken beide partijen toe naar een volledige integratie. Met deze voortgang behoort VAN AKEN straks tot het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa met circa 1500 architecten in 5 landen.

Anthony Gijsbers, directeur VAN AKEN: “Voor ons is dit een belangrijke vervolgstap in het verwezenlijken van onze ambitie, namelijk het vergroten van onze impact op het gebied van inspirerende architectonische ontwerpen en technische innovatie. Ook streven we iedere dag naar het realiseren van een betere leefomgeving. Vanaf 2023 gaan we dat samen met onze nieuwe collega’s in binnen- en buitenland doen, een hele mooie stap.”

Eugene Grüter, CEO Sweco Nederland: "Met de komst van VAN AKEN vergroten we de impact voor onze opdrachtgevers en de samenleving. We zijn enorm trots dat we deze belangrijke stap samen zetten. Met de komst van deze nieuwe groep collega’s creëren we nog meer waarde en de meest duurzame oplossingen voor onze klanten!"

Volgend hoofdstuk
Voor het Eindhovense architectenbureau is deze overname een volgend hoofdstuk in een geschiedenis die teruggaat tot 1979. In dat jaar werd het voormalige familiebedrijf door de broers Toon en Rob van Aken opgericht. Sinds 2000 is het bureau niet langer in handen van de familie Van Aken. Verkopend eigenaar Jan Neggers heeft vanaf die tijd (mede) vormgegeven aan het karakter van het bureau, het stevige fundament, het brede portfolio en de grote schare aan trouwe opdrachtgevers.

Anthony Gijsbers, directeur VAN AKEN: “We gingen begin 2022 op zoek naar een geschikte overnamepartner voor onze vervolgstap. Eén met dezelfde visie op het vak en dat wat VAN AKEN écht van waarde maakt, namelijk de mensen die er werken. We zijn verheugd dat we deze partner in Sweco hebben gevonden en kijken uit naar onze gezamenlijke toekomst. Een toekomst, waarbij we binnen Sweco (Architects) zullen gaan bouwen aan een breed Nederlands architectuurplatform.”

Over VAN AKEN
VAN AKEN is een full-service (inter)nationaal architectenbureau uit Eindhoven en bedient een diverse markt: van complexe high tech projecten (Brainport) en stedenbouwkundige studies tot woningbouw, gezondheidszorg, kantoren en leisure.
Bij het bureau werken ruim vijftig mensen: architecten, bouwkundig engineers en projectmanagers. In de markt onderscheiden zij zich door hun kennis en ervaring op het gebied van hoogtechnologische, complexe en integrale architectuuropgaves. VAN AKEN heeft een sterke gevestigde naam, een solide netwerk in Nederland en is een bekende speler in met name het zuiden van het land.

In 2022 had het bedrijf een omzet van ruim 6,6 miljoen euro; aansprekende projecten zijn o.a. de Innocent fabriek te Rotterdam, diverse gebouwen op de ASML Campus te Veldhoven, transformaties van kantoren naar wonen in Amersfoort en Rotterdam en het stedenbouwkundige- en architectonische ontwerp van de nieuwe woonomgeving Houthavenkade te Zaandam.

Over Sweco
Sweco ontwerpt en ontwikkelt de duurzame samenlevingen en steden van de toekomst. Samen met klanten en de kennis van 18.500 architecten, ingenieurs en andere specialisten, creëren zij slimme oplossingen voor het stedelijk gebied. Met oog voor de versnellende kracht van digitalisering en het perspectief van een groene en duurzamere samenleving. ‘Transforming society together’. Sweco is Europa’s grootste architecten- en ingenieursadviesbureau, met een omzet van circa 2,2 miljard euro en is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm.