De Bakermat (Marconiplein), Eindhoven

Gelegen aan het drukke verkeersknooppunt Marconilaan, Boschdijk en Kronehoefstraat lag al jaren een braakliggend terrein. Ooit stond hier de Auto Lichtstad garage, een herkenningspunt voor vele Eindhovenaren. De bebouwing werd gesloopt en nu was er de kans om dit stuk grond opnieuw weer een markant punt te laten zijn als entree naar het centrum.
Deze prominente plek vroeg om een uniek gebouw. Eindhoven is een designstad en mede daarom is gekozen voor een combinatie van architect en kunstenaar voor de nieuwe invulling.
Dit ‘alternatieve’ architectonische ontwerp is gemaakt in samenwerking met industrieel ontwerper Maarten Baas. Met als doel de status quo van de architectuur wereldwijd uit te dagen en daarmee iets unieks, nieuws en inspirerends voor de toekomst van de gebouwde omgeving te creëren.

De nieuwe ontwikkeling aan het Marconiplein geeft de sfeer van het verleden weer, het sympathieke en de gezelligheid van Brabant. Dit wordt gecombineerd met het moderne stadsleven. Voor het tot stand komen van deze gevels is letterlijk een schets uitgewerkt alsof er geen liniaal aan te pas hoefde te komen.

Op de hoek van het verkeersplein staat het volume (Blok A) wat is opgebouwd uit verschillende huizen. Twee van deze huizen, in het midden, maken een schaalsprong en zijn uitgegroeid tot torens. Deze torens reageren op de grote open ruimte, de zichtas naar de stad en zijn het accent in het volume. De torens geven het volume richting en schaal. Het kijkt naar de Boschdijk, naar het centrum en naar de binnenring. De aangrenzende volumes zijn afgestemd op de maximale bouwhoogte van de omliggende panden aan het verkeersplein. Het nieuwe volume met de toren vormt een wand om zo het achtergelegen gebied te scheiden van de drukke verkeerstromen.
Door middel van een onderdoorgang wordt er voor het langzaam verkeer en voor de relatie met het achtergebied een doorgang gecreëerd.

Het volume (Blok B) aan de achterzijde zorgt voor de verbinding tussen blok A en de bestaande bebouwing aan de Johannes van der Waalsweg. De bouwlagen zijn hier aangepast op de schaal van deze straat. Door middel van een steeg is een doorloop mogelijk.
Tussen de onderdoorgang van Blok A en de steeg bij Blok B ligt een openbare ruimte die het plan extra verblijfskwaliteit geeft. Dit op het zuiden gelegen plein is vrij van verkeersgeluid en zal een aanwinst zijn voor de buurt. Ook de entrees van de appartementen zijn aan dit plein gelegen om de levendigheid en de veiligheid te waarborgen.

De Bakermat wordt aangesloten op de biomassacentrale van Ennatuurlijk in Strijp-T waarmee er een belangrijke bijdrage geleverd wordt aan de verduurzaming van Eindhoven. Op 13 juli 2022 werd de Bakermat opgeleverd en konden de eerste bewoners hun intrek nemen in hun nieuwe woning. 

Op de website van het project Bakermat zijn de ontwikkelingen te volgen.  https://debakermatvan.nl/

Locatie
Marconiplein
Eindhoven

Opdrachtgever
Stam+De Koning Vastgoed

Oplevering
13 juli 2022
Bouw gestart eind 2019

Fotografie (bouw)
Gordon Jack

Team VAN AKEN
Renske Aben, Patrick Al, Thomas Beckton, Martijn Govaarts, Chesley Hes, Lody Hes, Gert van den Hoven, Bart Jeurissen, Daan Lammers, Alexandra Predeina, Ruud Teeuwen, Simone Wendel

Download PDF