De Kyker, Breda

De Kyker ligt op de hoek van de Loevesteinstraat en de Zwijnsbergenstraat in Breda. Oudere inwoners kennen deze locatie als het voormalige terrein van de bekende Mercedesdealer Rüttchen. Hier vormt De Kyker de entree van de rustige, ruim opgezette woonwijk IJpelaar. Deze wijk stamt uit de jaren zestig en is de afgelopen jaren fraai opgeknapt en gemoderniseerd.

Eigentijds gebouw

De Kyker is een echte eyecatcher met zijn lichte en speelse uitstraling met verspringende balkons en een markante toren. VAN AKEN ontwierp het complex met in gedachten dat het een soepele overgang moet vormen tussen de stedelijke hoogbouw aan de ene kant en anderzijds de kleinschaligheid van de achterliggende woonwijk.

De architect heeft zich in zijn ontwerp bewust gericht op de aansluiting van het gebouw op de openbare ruimte en het landschap eromheen. De Kyker is niet alleen voor de mensen die er wonen, maar ook voor de buurt. Daarom is op de begane grond een brede, ruimtelijke doorgang gemaakt, zodat wijkbewoners te voet of op de fiets een kortere route kunnen nemen, dwars door De Kyker heen, naar de bushalte of de wijk in. Zo stelt het gebouw zich open en wordt het onderdeel van de buurt.

De Kyker is een complex met 85 appartementen, verdeeld over drie herkenbare delen. Er zijn 24 Zuid-appartementen op de begane grond (met tuin), niveau 1 en 2 (90-110 m2 groot), 9 West-appartementen op niveau 1 en 2 (60-76 m2 groot) en 51 Toren-appartementen (88 - 176 m2 groot). Op de bovenste verdieping van de toren, 10 hoog, bevinden zich enkele penthouses die vanaf ruim 30 meter hoogte Breda en de wijde omgeving overzien. Voor de bewoners zijn er in totaal 91 parkeerplaatsen beschikbaar, waarvan 31 overdekt. Alle woningen boven begane grondniveau zijn bereikbaar via één van de drie liften.

 

Locatie
Loevesteinstraat
Breda

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed

Bouwteam met BIM-integratie met Heijmans en met Dura Vermeer Rosmalen.

Vloeroppervlakte
13.000 m2 (85 woningen)

Oplevering
2018

Fotografie
Lab77 Fotografie

Team VAN AKEN
Maarten Castelijns, Martijn Govaarts, Paul Grimminck, Lody Hes, Bart Jeurissen, Ruud Teeuwen

Download PDF