De Mandemakers Groep, Waalwijk

Het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van De Mandemakers Groep bevindt zich in Waalwijk. Het gebouw dat in mei 2008 opgeleverd werd, bestaat uit een kantoor van 15.000 m2 en een distributiehal van 42.000 m2.

De filosofie achter het ontwerp is om tegelijkertijd zowel het kwaliteitsbesef als de diversiteit van DMG te profileren. Doordat het pand huisvesting biedt aan verschillende keukenformules, die elk onder een eigen naam en onafhankelijk van elkaar opereren, moest dit duidelijk in het gebouw herkenbaar zijn. Gekozen is voor een volume, waarin rechte hoeken om een binnentuin heen meanderen. Het entreegebied is een supertransparante ruimte van glazen wanden en een glazen plafond dat tot de derde verdiepingsvloer van de belendende kantoren reikt. Het gebouw bevat, naast alle reguliere zaken die je mag verwachten, ook een fitnessruimte, een kinderdagverblijf en een bruin café.

DMG is een dynamisch bedrijf met een eveneens dynamisch programma van eisen. Het ontwerp is in gesprekken tussen architect en opdrachtgever steeds verder gegroeid. Door het stellen van hoge eisen en met oog voor detail is een origineel gebouw ontstaan waarin materialen van topkwaliteit zijn gebruikt.

In de distributiehal staan de keukens opgesteld in smalle ‘parkeerplaatsen’ die met gele lijnen op de betonnen vloer zijn afgetekend, allemaal voorzien van een nummer en barcode. De keukenkastjes, het werkblad, plinten en de inbouwapparatuur van verschillende leveranciers worden hier verzameld totdat de keuken compleet is. Elke week worden er 1.100 keukens afgeleverd.

Er is gestreefd naar een maximum aantal maatregelen voor Duurzaam Bouwen. Toegepast zijn HR++ beglazing, HR ketels, goede isolatie en een groot warmteaccumulerend vermogen van het gebouw. Daarnaast zijn een lage temperatuurverwarming en balansventilatie met warmteterugwinning toegepast.

 

Locatie
Gragtmansstraat 3
Waalwijk

Opdrachtgever
De Mandemakers Groep

Vloeroppervlakte
57.000 m²

Oplevering
2008

Fotografie
Ruud Peijnenburg

Team VAN AKEN
Lody Hes, Paul Grimminck, Gert van den Hoven, Gerard van der Horst, Koen Mulder, Ad van Vroonhoven, Simone Wendel

Download PDF