Filmhuis, Helmond

Op de hoek van het Binderseind en De Waart in Helmond is een appartementengebouw gerealiseerd met een atelierruimte op de begane grond en met ondergrondse parkeergelegenheid. Het is een transformatie van het voormalige Filmhuis met aangrenzende nieuwbouw. 

De begane grond van het historische pand en van het nieuwe gebouw vormen samen één commerciële ruimte. De verbinding is transparant en één bouwlaag hoog. De gevel is geïnspireerd op het historische pand: de twee kleuren tegels die een decoratief patroon vormen in de lunetten boven de ramen komen terug in de ruimtes tussen de ramen in de nieuwe gevel. De verwantschap van de twee gebouwen wordt verder versterkt doordat de zandsteenkleurige spekbanden van de gevel van het Filmhuis ook verwerkt zijn in de gevel van het appartementengebouw.

De buurt aan de andere zijde van het appartementengebouw heeft een heel ander karakter. In de nieuwbouw is daarom een overgang gecreëerd tussen de stedelijke en historische architectuur aan het Binderseind en het kleinschalige, eigentijdse karakter van de achterliggende buurt. Hier, aan het steegje De Waart, bevindt zich de hoofdentree van het gebouw: een trappenhuis met lift en de doorgang naar de binnenplaats. 

Locatie
Helmond

Opdrachtgever
Woonpartners

Vloeroppervlakte
2.690 m²

Oplevering
2006

Fotografie
Ruud Peijnenburg

Download PDF