Gemeentehuis Leudal, Heythuysen

Het gemeentehuis is opgebouwd uit drie hoofdvolumes die om een binnenplaats worden gevouwen en zorgen voor afscherming van de provinciale weg. De drie hoofdvolumes bestaan uit twee kantoorvleugels en een personeelsrestaurant. De opgetilde en transparante ronde raadzaal is als vierde volume gericht op de dorpskern. Dit markeert de entree naar de binnenplaats en vertegenwoordigt de openbaarheid van bestuur. In de avonduren is de raadzaal verlicht en fungeert deze als een grote lantaarn aan de rotonde.

Materialisering

De architectuur van het gemeentehuis kenmerkt zich door de schuine, natuursteen leien dakvlakken van de twee lange kantoorvleugels. Deze refereren sterk aan de veelvoorkomende gebouwtypologieën in het buitengebied, namelijk boerderijen en schuren. Daarnaast is er een onderscheid gemaakt tussen de geluidsbelaste gevels, die zich naar de omgeving manifesteren, en de geluidsluwe gevels die rondom de binnenplaats liggen. Dit contrast uit zich in materialisering, plasticiteit en openheid. De buitengevels zijn uitgevoerd in baksteen waarin kleine openingen zijn aangebracht met daarin kozijnen die diep terugliggen. De binnengevels rondom de binnenplaats zijn daarentegen bekleed met hout en voorzien van grote puien die vlak in de lijn van de gevel liggen. Op de hoeken van de buiten- en binnengevel is een uiterst scherp detail gemaakt waarin baksteen en hout onder verstek op elkaar aansluiten.

Duurzame maatregelen

De gemeente Leudal heeft een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid. VAN AKEN zat al in een vroeg stadium van het ontwerpproces met een adviesbureau om tafel. Daardoor zijn verschillende duurzame maatregelen in het ontwerp geïntegreerd.
Zo voert de gemeente Leudal een flexibel werkconcept, zodat er minder kantooroppervlakte nodig is en efficiënt gebruik wordt gemaakt van de ruimten. Daarnaast zijn de raadzaal en de aangrenzende ruimten installatietechnisch losgekoppeld van de rest van het gebouw. Zo kunnen deze in de avonduren zelfstandig opereren.
Naast warmte- en koudeopslag in de bodem is het dak van het restaurant bedekt met sedum. De toegepaste materialen zijn gescreend op duurzaamheid.
Op het parkachtige parkeerterrein staan veel bomen en zijn wadi’s gecreëerd. Dit stimuleert de biodiversiteit en zorgt voor de opvang en infiltratie van hemelwater.

Locatie
Leudalplein 1
Heythuysen

Opdrachtgever
Gemeente Leudal

Vloeroppervlakte
5.100 m²

Oplevering
2011

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF