Houthavenkade Masterplan, Zaandam

Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 woningen, 40 koop- en 670 huurwoningen waarvan 30% sociaal en 20% middenhuur. Het wordt de verbindende schakel tussen de Havenbuurt, Het Eiland en de Russische Buurt en vormt een mooie nieuwe entree naar het centrum van Zaandam.

Het ontwerp voor de nieuwe buurt is geïnspireerd op de havenhistorie en de interactie met het water. Er komt een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca en ingericht met trappen, waardoor het een fijne plek wordt om te zitten. Daarnaast komt er in de wijk een waterplein als ontmoetingsplek en een extra brug naar de Russische Buurt. Tussen de woningen komen gemeenschappelijke groene daktuinen.

De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Bewoners parkeren onder de gebouwen of gebruik maken van een van deelauto’s.

Zie ook de website van houthavenkade.nl/

Locatie 
Houthavenkade, Zaandam

Opdrachtgever 
Porten Development

Vloeroppervlakte 
81.000 m²

Oplevering 

Impressies
Erik Stuit

Team VAN AKEN
Renske Aben, Michel Alofs, Wietse Blom, Rui van den Braak, Teun van Gastel, Eefje van Gerven, Jimmy Hendrickx, Gert van den Hoven, Walter Kuipers, Nanda Peeters, Jos Roerink, Ruud Teeuwen, Tom de Vocht, Simone Wendel

Download PDF