Kantoor Bergopwaarts, Deurne

Voor het groene en bijzonder vormgegeven kantoor in de Poort van Deurne zijn verschillende slimme oplossingen gecreëerd die aansluiten bij de voorbeeldfunctie die woningbouwvereniging Bergopwaarts wil hebben op het gebied van duurzaamheid. Het eindresultaat is een prettige werkomgeving en een laagdrempelig toegankelijk gebouw voor alle klanten.

Het nieuwe kantoor is als een vrijstaand object in de ‘Poort van Deurne’ gesitueerd, een bedrijventerrein voor zakelijke en particuliere dienstverlening. Het kantoor van Bergopwaarts staat op een driehoekig perceel. Dit leende zich uitstekend voor de afgeronde driehoekige vorm van het gebouw. Deze vorm speelt ook een belangrijke rol in een efficiënte energiehuishouding. Door de gunstige verhouding tussen vloer- en geveloppervlakte verliest het kantoor weinig warmte. De vorm van het gebouw is de meest in het oog springende duurzame oplossing.

Positionering van de ruimten

De positionering van de verschillende ruimten in het gebouw en de oriëntatie van de raamopeningen zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Gebruik van traditionele koel- en verwarmingssystemen blijft zo beperkt. Ook het gebruik van kunstlicht is minimaal. De werkplekken zijn namelijk gepositioneerd aan de noordzijde van het pand, zodat er sprake is van gelijkmatige daglichttoetreding.

Zonwering en betonkernactivering

De toepassing van zonwering aan de zuid-, west- en oostgevel beperkt de overtollige opwarming van het gebouw. De zonwering bestaat uit glazen lamellen in series van tien. Het is een beweegbaar systeem dat, afhankelijk van de zonstand, de lamellen bijstuurt en directe zoninstraling voorkomt. In de vloeren is betonkernactivering toegepast voor verwarming en koeling van het gebouw. Daardoor was het mogelijk een lagere verdiepingshoogte te creëren, zodat er minder volume verwarmd en gekoeld hoeft te worden.

De toegepaste materialen zijn zo min mogelijk milieubelastend. Er is gebruikgemaakt van verduurzaamd hout, baksteen en glas. Optimale daglichttoetreding zorgt voor een prettige werkomgeving. Het gebouw heeft een atrium met een lichtkap bestaande uit dichte en glazen vlakken. De dichte vlakken zijn op het zuiden georiënteerd en de transparante glasvlakken op het noorden. Dit zorgt voor een optimale daglichttoetreding zonder dat het gebouw opwarmt. De witte binnengevels bevorderen de reflectie, zodat ook op de dieper gelegen werkplekken voldoende daglicht aanwezig is.

Interieur

Het interieur heeft een huiselijke uitstraling. Daardoor is het gebouw laagdrempelig toegankelijk voor alle klanten van woningbouwvereniging Bergopwaarts. Glazen binnenwanden zorgen voor nog meer transparantie in het gebouw en bevorderen de communicatie tussen de medewerkers. Ze zijn bovendien, net als de stalen systeemwanden, demontabel. Zo kunnen deze zonder beschadiging worden verplaatst of hergebruikt. Bij het verlichtingsplan is ook gelet op energiebesparing. Er zijn verschillende varianten doorgerekend. Uiteindelijk is er gekozen voor hoogfrequente TL-armaturen met open spiegels. Verder zijn duurzame materialen zoals recyclebaar meubilair, bamboe parketvloeren en gerecycled tapijt in het interieur toegepast. Het tapijt is, met een knipoog naar de buitengevel, groengekleurd.

Andere publicaties:
Actu-Architecture: "Siège de Bergopwaarts à Deurne aux Pays-Bas par Van Aken Architecten"

 

Locatie
Deurne

Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Bergopwaarts

Vloeroppervlakte
2.500 m²

Oplevering
2011

Fotografie
Stijn Poelstra

Download PDF